Praktijkdag SMTA bij volwassenen
25-05-2023 11:25Je gebruikt SMTA bij jouw patiënten met hersenletsel en stelt het op prijs ervaringen over de SMTA te delen met andere gebruikers en de docenten van de SMTA-cursus.
Lees verderPraktijkdag SMTA bij kinderen
25-05-2023 11:20Je gebruikt SMTA bij kinderen met hersenletsel en stelt het op prijs je kennis op te frissen, ervaringen over de SMTA te delen met collega’s en praktisch door te oefenen onder begeleiding van docenten van de SMTA-cursus.
Lees verderTaal is maar een deel van het totaal-deel 1
07-11-2022 13:36Een praktische cursus voor logopedisten over de rol van cognitie bij het communiceren met je cliënten.
Lees verderEllis & Young Module 3
07-11-2022 12:42In deze cursus leer en oefen je hoe je op klank- en woordniveau kunt vaststellen welke delen van het taalverwerkingsproces gestoord zijn en welke intact. Daarnaast leer je hoe je de logopedische therapie daar naadloos op aansluit. In de cursus is het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young de basis. De gehele reeks bestaat uit drie modules die los van elkaar te volgen zijn.
Deze module 3 is een verdiepingscursus en behandelt specifiek de diagnostiek en de therapie voor het lezen en het schrijven.
Lees verderEllis & Young Module 2
07-11-2022 12:36In deze cursus leer en oefen je hoe je op klank- en woordniveau kunt vaststellen welke delen van het taalverwerkingsproces gestoord zijn en welke intact. Daarnaast leer je hoe je de logopedische therapie daar naadloos op aansluit. In de cursus is het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young de basis.
Deze module 2 is een verdiepingscursus en behandelt specifiek de diagnostiek en de therapie voor het auditief begrip en de mondelinge productie.
Lees verderEllis & Young Module 1
07-11-2022 12:27In deze cursus leer en oefen je hoe je op klank- en woordniveau kunt vaststellen welke delen van het taalverwerkingsproces gestoord zijn en welke intact. Daarnaast leer je hoe je de logopedische therapie daar naadloos op aansluit. In de cursus is het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young de basis. De gehele reeks bestaat uit drie modules die los van elkaar te volgen zijn.
Deze module 1 biedt de basis voor linguïstisch georiënteerde diagnostiek en therapie bij afasie.
Lees verderTIAS
07-11-2022 12:18Voor de logopedische therapie van patiënten met spraakapraxie heeft het UMCG een praktisch en gestructureerde methodiek ontwikkeld: het Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS). Een behandelmethodiek met aansluitend therapiemateriaal, de TIAS-box en de TIAS-app. In deze TIAS-training leert u als logopedist om de therapie zo effectief en efficiënt mogelijk toe te passen, daarbij rekening houdend met de nieuwste inzichten op het vakgebied.
Lees verderSMTA voor kinderen
03-08-2022 22:39SMTA is een behandelprogramma voor kinderen met een spraakontwikkelingsdyspraxie, verworven kinderafasie en/of spraakapraxie. Het is een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Het uitgangspunt van SMTA is dat diverse muzikale parameters het spreken ondersteunen en stimuleren.
Lees verderSMTA
03-08-2022 22:27Speech-Music Therapy for Aphasia is een behandelprogramma ontwikkeld voor mensen met een spraakapraxie en afasie. Het is een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Het uitgangspunt van SMTA is dat diverse muzikale parameters het spreken kan ondersteunen en stimuleren.
Lees verderGroepstherapie bij afasie
25-03-2022 12:14Een ééndaagse cursus over het geven van groepstherapie aan mensen met afasie.
Lees verderParticiperen met afasie: de rol van de eerstelijns logopedist
25-03-2022 12:02Wil je je kennis over de diagnostiek en behandeling van afasie vergroten, om zo arbeidsongeschiktheid, sociaal isolement of depressie helpen te voorkomen? Volg dan de post-bachelorcursus Participeren met Afasie: De rol van de eerstelijns logopedist.
Lees verderParticiperen met afasie: life participation approach to aphasie
25-03-2022 11:57Ben jij een logopedist die werkt met mensen met afasie? Dan weet je hoe ingrijpend deze taalstoornis is. Meedoen in de maatschappij is opeens een hele opgave. In de cursus Participeren met Afasie: Life Participation Approach to Aphasia leer je hoe jij kan helpen.
Lees verderOnline module inleiding afasie
09-12-2021 14:25Deze online module geeft een overzicht van de huidige stand van zaken in afasiediagnostiek en -therapie. Na het volgen van deze cursus ben je weer helemaal op de hoogte van de basisbeginselen van afasie. De nadruk ligt hierbij op het overdragen van kennis. Na het volgen van deze online module zijn er verschillende verdiepingscursussen op het gebied van afasie.
Lees verderOnline module inleiding afasie
09-12-2021 14:17Deze online module geeft een overzicht van de huidige stand van zaken in afasiediagnostiek en -therapie. Na het volgen van deze cursus ben je weer helemaal op de hoogte van de basisbeginselen van afasie. De nadruk ligt hierbij op het overdragen van kennis. Na het volgen van deze online module zijn er verschillende verdiepingscursussen op het gebied van afasie.
Lees verderOnline module inleiding afasie
09-12-2021 14:14Deze online module geeft een overzicht van de huidige stand van zaken in afasiediagnostiek en -therapie. Na het volgen van deze cursus ben je weer helemaal op de hoogte van de basisbeginselen van afasie. De nadruk ligt hierbij op het overdragen van kennis. Na het volgen van deze online module zijn er verschillende verdiepingscursussen op het gebied van afasie.
Lees verderOnline module inleiding in de afasie
09-12-2021 09:21Deze online module geeft een overzicht van de huidige stand van zaken in afasiediagnostiek en -therapie. Na het volgen van deze cursus ben je weer helemaal op de hoogte van de basisbeginselen van afasie. De nadruk ligt hierbij op het overdragen van kennis. Na het volgen van deze online module zijn er verschillende verdiepingscursussen op het gebied van afasie.
Lees verderPALPA
09-12-2021 09:10De behandeling van afasie is effectiever als de therapie aansluit op de onderliggende stoornissen in het taalverwerkingsproces. Het taalverwerkingsmodel van Ellis & Young over hoe mensen geschreven en gesproken woorden verwerken wordt hierbij veel gebruikt. Het levert onder andere handvatten voor stoornisgerichte therapie voor afasiepatiënten. De testbatterij PALPA biedt een scala aan tests voor het onderzoeken van de taalmodules die in dit model worden onderscheiden. Wil je als logopedist meer weten over PALPA en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen? Dan is deze cursus een uitstekende keuze.
Lees verderPACT basiscursus
09-12-2021 08:57in deze cursus leer je de basis van het werken met de methodiek PACT (Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining). Hierbij staat de analyse van alledaagse gesprekken volgens de methode van Conversatie Analyse centraal. Met PACT sluit je direct aan op het participatieniveau van de cliënt. PACT zal per 1 januari 2020 ook vergoed worden in de eerste lijn. Dit is alleen mogelijk wanneer logopedisten in het PACT-register van de NVLF zijn opgenomen. Een certificaat van deze basiscursus is daarvoor een voorwaarde.
Lees verderPACT basiscursus
09-12-2021 08:52In deze cursus leer je de basis van het werken met de methodiek PACT (Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining). Hierbij staat de analyse van alledaagse gesprekken volgens de methode van Conversatie Analyse centraal. Met PACT sluit je direct aan op het participatieniveau van de cliënt. PACT zal per 1 januari 2020 ook vergoed worden in de eerste lijn. Dit is alleen mogelijk wanneer logopedisten in het PACT-register van de NVLF zijn opgenomen. Een certificaat van deze basiscursus is daarvoor een voorwaarde.
Lees verderAfasiediagnostiek en therapie
09-12-2021 08:47Werk je met afasiepatiënten en wil je je kennis opfrissen? Of ben je net gestart in het werkveld van afasietherapie? Dan is dit de cursus voor jou. Deze basiscursus geeft een overzicht van nieuwe en bestaande methodieken binnen de diagnostiek en therapie van afasie. Alle fases van de afasietherapie komen aan bod. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.
Lees verderAfasiediagnostiek en therapie
09-12-2021 08:43Werk je met afasiepatiënten en wil je je kennis opfrissen? Of ben je net gestart in het werkveld van afasietherapie? Dan is dit de cursus voor jou. Deze basiscursus geeft een overzicht van nieuwe en bestaande methodieken binnen de diagnostiek en therapie van afasie. Alle fases van de afasietherapie komen aan bod. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.
Lees verderGANBA: neuropsychologisch onderzoek bij globale afasie
09-12-2021 08:37Wil je weten hoe je beter zicht kunt krijgen op het cognitief functioneren van een patiënt met ernstige afasie? Loop je er tegenaan dat een regulier neuropsychologisch onderzoek en screening niet afneembaar zijn vanwege ernstige afasie? In deze cursus krijg je een duidelijk overzicht van de aanpassingen die je kunt doen om een neuropsychologisch onderzoek en/of screening mogelijk te maken. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.
Lees verderGANBA: neuropsychologisch onderzoek bij globale afasie
09-12-2021 08:33Wil je weten hoe je beter zicht kunt krijgen op het cognitief functioneren van een patiënt met ernstige afasie? Loop je er tegenaan dat een regulier neuropsychologisch onderzoek en screening niet afneembaar zijn vanwege ernstige afasie? In deze cursus krijg je een duidelijk overzicht van de aanpassingen die je kunt doen om een neuropsychologisch onderzoek en/of screening mogelijk te maken. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.
Lees verderPartnertraining bij afasie
09-12-2021 08:27Wil je de partner van je cliënt met afasie meer betrekken in de behandeling en ervoor zorgen dat je praktische adviezen voor de communicatie thuis ook worden ingezet? Mis je hierbij een theoretische onderbouwing en gestructureerde aanpak? In deze cursus worden verschillende mogelijkheden van partnertraining bij afasie besproken en met elkaar vergeleken. Na de eerste cursusdag ga je in je eigen praktijk aan de slag met een door jou gekozen methode. Door de praktijkgerichte insteek van deze cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.
Lees verderWoordvinding bij afasie
09-12-2021 08:18Woordvindingsproblemen komen bij elk type afasie voor en zijn zeer belemmerend voor de dagelijkse communicatie. Toch zijn er grote verschillen in de aard van de woordvindingsproblemen. Een goede behandeling vereist daarom goede diagnostiek. Wil je meer weten over de verschillende soorten woordvindingsproblemen bij afasie, mogelijkheden voor diagnostiek en de verschillende behandelwijzen die er zijn? Dan is deze cursus iets voor jou. Tijdens de cursus wordt geoefend met het afnemen, uitwerken en interpreteren van diverse tests voor woordvinding en pas je het geleerde toe op je eigen behandelpraktijk door middel van casebesprekingen.
Lees verderOudere berichten
- Nieuwe blog: Myrthe en Anna Maria
- Gezocht: mensen met afasie voor onderzoek naar meetinstrument gericht op Communicatieve Participatie
- Deelnemers gezocht
- Gezocht: volwassenen met afasie of cognitieve communicatieproblemen
- Geschiedenisleraar Jan-Willem heeft afasie
- Therapie afronden bij chronische afasie
- Drie nieuwe bestuursleden voor AfasieNet
- Therapie afronden bij chronische afasie
- Nieuws over TouchSpeak: knipselkrant
- Webversie STAPP is live
- Nieuws over TouchSpeak: knipselkrant
- Afasietherapie.nl van Logoclicks nu ook op de PC en laptop beschikbaar
- Brain Awareness Week 2023
- Laatste blog van Hannelore
- Nieuwe contentmanager AfasieNet
- Gezocht: blogger!
- Kom ook je kennis en ervaringen delen op de AfasieNet conferentie 2023!
- Cursus Con-tAct: nog enkele plaatsen!
- Is brain-computer-interface haalbaar bij afasietherapie?
- Zijn jouw gegevens in de zorgzoeker nog correct?
- Input gevraagd: knelpuntenanalyse afasie
- Luistertip: podcast over PPA
- Rapportage Raadpleging logopedisten inzake afasieregister
- Gezocht: mensen met afasie die alledaagse gesprekken willen opnemen op video
- Blog van Hannelore: Communicatie Partner Training
- Nieuwe blog van Hannelore over Communicatie Partner Training
- Deelname AfasieNet 2023
- Oproep: deelnemers onderzoek groepstherapie
- Blog van Hannelore: de rol van muziek
- Blog van Hannelore over de rol van muziek
- Promotie Maren van Rijssen
- Gezocht: bestuurslid bij de Stichting Afasie Nederland
- Nieuws over de Speech Therapie App (STAPP)
- Blog van Hannelore: zingeving
- Productie van geschreven tekst en de relatie met schrijfprocessen en spellingsmogelijkheden bij mensen met afasie
- Afasievriendelijk artikel over het schrijfproces
- Raadpleging AfasieNet deelnemers inzake afasieregister
- AfasieNet zoekt een nieuw bestuurslid!
- Wakker worden in een andere wereld
- Blog van Hannelore over zingeving
- Deelnemers gezocht voor onderzoek
- Verslag: symposium over mappen van taal bij hersentumorpatiënten
- Afasieconferentie “State of the Art 2022”: presentaties staan online!
- Reminder: doe mee aan onderzoek naar telelogopedie bij PMA
- Verslag Science of Aphasia in Bordeaux, 2022
- Blog van Hannelore: een ervaringsboek over afasie
- Filmpjes over afasie bij RTL4
- Nieuwe versie TouchSpeak
- Winnaar Week van de Afasie 2022
- Blog van Hannelore
- Picto-museumkaart
- Terugblik inspiratiedag Samen Leven met Afasie
- Engelstalige podcast voor en door mensen met afasie
- Winnaar Harry Moeskops bokaal 2022: David Weilers en Henriëtte Vreemann
- Afscheidssymposium Philine Berns
- AfasieNet zoekt jou voor het project “Week van de Afasie 2023”!
- Cursus Con-tAct in 2023
- Blog Hannelore: de Week van de Afasie
- Genomineerden Harry Moeskops Bokaal 2022
- Blog van Hannelore over de Week van de Afasie
- Gastblog van Vicky: Wachtershof
- Gastblog Vicky
- Gezocht: ervaringsdeskundigen voor werkgroep “herziening Richtlijn Afasie”
- Gezocht: deelnemer AfasieNet voor werkgroep herziening Richtlijn Afasie
- Enquête over telelogopedie bij afasie
- Gratis artikel concrete behandelmethodieken ernstige afasie
- Gezocht: bestuurslid
- Blog van Hannelore over ouders met afasie
- Werkgroepleden gezocht voor de herziening richtlijn Afasie
- Afscheidssymposium Philine Berns
- SMTA ook inzetbaar bij kinderen met verworven spraakapraxie en afasie
- Blog Hannelore: wat doen we met de kinderen
- Update app “Hallo afasie”!
- Blog van Hannelore over slim met afasie
- Afasieconferentie 2022: inschrijving open!
- Blog Hannelore: slim met afasie
- Werkgroep CCS zoekt nieuwe leden!
- Inspiratiedag “samen leven met afasie”
- Cursus Con-tAct in 2022
- Blog van Hannelore over beroemdheden met afasie
- Blog Hannelore: actieheld met afasie
- Afasieconferentie “State of the Art 2022”: programma vrijwel rond!
- SAQOL-39NLg: de juiste documenten
- Na-of bijscholingscursus volgen met het STAP-budget
- Gezocht: deelnemers aan onderzoek naar hybride zorg bij afasietherapie
- Aankondiging: Symposium Peri-operative Language Mapping in Brain Tumor Patients
- Blog van Henriëtte: de MindMap als leidraad in het gesprek
- Nieuwe Whitepaper CAT-NL: conceptuele analyse situatieplaat
- Blog van Henriette over het maken van een Mindmap
- 900 jaar stadsrechten van Utrecht
- Internationale oproep
- Afasie in het nieuws
- Internationale oproep voor mensen die werken met PMA
- Laatste kans voor indiening abstracts: uitgestelde deadline 15 april!
- Blog van Hannelore over de zaak Ruinerwold, deel 2
- Deelnemers gezocht
- Blog Hannelore: Recht van spreken, deel 2
- Deelnemers gezocht voor onderzoek
- Start bijzonder ontmoeting
- Oproep: nieuwe leden werkgroep literatuur