Digitale tool DIMA helpt om sneller milde afasie te ontdekken bij patiënten

Milde taalproblemen worden vaak niet herkend bij patiënten het hersenletsel, waardoor deze patiënten vast lopen in hun werk of sociale omgeving. Om deze patiënten op tijd te helpen, hebben onderzoekers Elke De Witte, Evy Visch – Brink en Djaina Satoer van het Erasmus MC een digitale tool ontwikkeld om milde afasie snel te ontdekken. DIMA is het eerste digitale instrument in Nederland én ter wereld waarmee zorgverleners eenvoudig en snel milde taalproblemen kunnen onderzoeken.

Milde afasie

Jaarlijks krijgen ongeveer 5.000 mensen in Nederland te maken met milde afasie. Meestal wordt milde afasie niet opgemerkt tijdens het ziekenhuisbezoek, omdat de juiste tools ontbreken om een diagnose te stellen. Deze patiënten worden soms pas na enkele jaren doorverwezen naar revalidatiecentra, waardoor een groot aantal patiënten geen of een onjuiste diagnose krijgt en behandeling misloopt.

DIMA: een digitale tool

De afdeling Neurochirurgie van het Erasmus MC heeft een digitale tool ontworpen om milde taalproblemen snel te diagnosticeren. Deze test werd ontwikkeld voor patiënten met een hersentumor die in het Erasmus MC wakker worden geopereerd, maar is ook geschikt voor patiënten met een andere neurologische aandoening. De tool heeft de naam DIMA gekregen: Diagnostisch Instrument voor Milde Afasie. Met de tool kunnen zorgverleners kijken naar woordvinding, uitspraak, zinsbouw en begrip. De instructies van de test worden voorgelezen door een stem, waardoor de patiënt de test zelf kan afnemen. De DIMA-app registreert de reacties van de patiënt en kan deze zelfs deels automatisch beoordelen. De tool is tijdbesparend en nauwkeuriger dan de huidige ‘pen-en-papier’ methode.

DIMA verder ontwikkelen

In 2024 komt DIMA beschikbaar voor zorgverleners op een digitaal platform, waardoor alle zorgverleners de tool op dezelfde manier kunnen gebruiken. Dit digitale platform kan data verzamelen waarmee Nederlandse en internationale onderzoekers beter inzicht krijgen in welke en hoeveel patiënten last hebben van milde afasie. Zo kunnen zorgverleners betere taaltherapie op maat geven aan patiënten met milde afasie.

Het is belangrijk dat DIMA verder wordt ontwikkeld om alle patiënten met milde afasie tijdig te kunnen helpen. Daarvoor moeten er meer talen, slimme technologie (AI en spraakherkenning), extra testen en digitale therapie worden ontwikkeld.

Dit project steunen

Om DIMA verder te ontwikkelen hebben de onderzoekers financiering nodig. Steun dit belangrijke project. Omdat onderzoek beter maakt: namelijk betere zorg voor patiënten met milde afasie die nu te vaak buiten de boot vallen.

Wilt u dit project steunen? Kijk dan op de projectpagina over het onderzoek naar DIMA.

Bron: Erasmus MC Foundation

woensdag 21-02-2024

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie