Leden werkgroep
Sinds 2023 heeft er een wisseling plaatsgevonden in de samenstelling van de werkgroep. Er zijn een aantal nieuwe leden bij gekomen die allemaal interesse in en/of affiniteit hebben met het onderzoeken en behandelen van personen met cognitieve communicatiestoornissen. De werkgroep bestaat momenteel uit de volgende leden:
- Jette Swart: Brabantzorg, Oss
- Marjanne Voshart: Basalt Revalidatie, Den Haag
- Lisanne Hoogenboom: Leids Universitair Medisch Centrum en Stichting Nieuw Unicum, Zandvoort
- Evelien Ploegaert: Reade Revalidatie, Amsterdam
- Marie José Lambermon: Stichting Afasietherapie Amsterdam
- Sietske van Overveld: tanteLouise Centrum voor Geriatrische Revalidatie Zorg, Bergen op Zoom
- Ruth Toes: Rijndam Revalidatie, Rotterdam
- Line Atsma: Revalidatie Friesland
Checklist
In 2020 is tijdens de Afasieconferentie een concept ‘Checklist CCS’ gepresenteerd die als hulpmiddel kan worden gebruikt bij onderzoek en behandeling van een persoon met (een vermoeden van) cognitieve communicatiestoornissen. De werkgroep heeft hier nog wat laatste aanpassingen aan gedaan en vanaf heden is deze checklist beschikbaar op de website van AfasieNet. Het betreft hier een werkdocument waarbij we open staan voor aanvullingen of opmerkingen.
Logische reeks
De werkgroep heeft, in samenwerking met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, twee nieuwe logische reeksen ontwikkeld. De voornaamste aanleiding hiervan was dat de foto’s van de vorige reeks niet altijd even duidelijk bleken te zijn. Beide nieuwe reeksen bestaan uit acht kleurenfoto’s en betreffen scenario’s waarbij ook een beroep wordt gedaan op sociale cognitie.
De nieuwe reeksen zijn vanaf de website van AfasieNet af te drukken. We zijn momenteel in contact met studenten om ook reeksen van zes afbeeldingen te laten ontwikkelen en de moeilijkheid hiervan te vergelijken met een reeks van acht. Tevens hebben we als doel om de normering uit te breiden naar meer diagnosegroepen (zoals MS) en om de oudere leeftijdsgroep meer te differentiëren. Nu de logische reeks acht foto’s bevat is ook het scoreformulier aangepast. Deze is eveneens te vinden op de website van AfasieNet.
Toekomst
Speerpunten voor de toekomst zijn onder andere het inventariseren van de bekendheid van CCS bij de opleidingen, profilering van de kennis en behandelmogelijkheden bij CCS en het verder uitbreiden van de normering van de Cognitieve Communicatie Screening.
Meer informatie
Op deze pagina vind je alle informatie en documenten van de Werkgroep CCS terug.