Taalstoornissen en rust-EEG bij hersentumorpatiënten - verbindingen onthullen
Nienke Wolthuis is op 11 maart 2021 gepromoveerd op het onderzoek: Language impairments and resting-state EEG in brain tumour patients, revealing connections.
Hieronder volgt een samenvatting van haar onderzoek.
De linguïstische expressie van tijdsverwijzing in het Thai
Wilasinee Siriboonpipattana is op 8 april 2021 aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op het onderzoek: “Neurolinguistic Studies on the Linguistic Expression of Time Reference in Thai”
Hieronder volgt een samenvatting van haar onderzoek.
Afasiekoren in Nederland
In 2011 heeft de afdeling logopedie/muziektherapie van Woonzorgconcern IJsselheem uit Kampen de Kwaliteitsprijs van Hersenstichting Nederland gewonnen. De prijs stelde de afdeling in staat om een effectstudie naar zingen in afasiekoren in Nederland uit te voeren.
Lees verderZinsbegrip: het effect van woordvolgorde bij één- en tweetalige mensen met afasie
Miren Arantzeta (Grodil/Idealab) is op 6 april 2017 gepromoveerd op het onderzoek: Sentence comprehension in monolingual and bilingual aphasia. Evidence from behavioral and eye-tracking methods. Hieronder volgt een samenvatting van haar onderzoek.
Lees verderBuitenlandsaccentsyndroom
Foreign Accent Syndrome (FAS, of ook wel het “buitenlandsaccentsyndroom” genoemd) is een motorische spraakstoornis die ertoe leidt dat patiënten hun moedertaal gaan spreken met een accent dat buitenlands klinkt in de oren van toehoorders.
Stefanie Keulen schreef haar proefschrift over dit onderwerp.
Lees verderWanneer starten met afasietherapie?
Op 5 juli 2017 promoveert Femke Nouwens op haar onderzoek over de timing van afasietherapie.
Lees verderWaar gaat dit heen?
Christine Versluis schreef haar proefschrift over hoe gesprekspartners de beperkte taaluitingen van mensen met afasie beter op waarde kunnen schatten.
Vanuit haar verkennende onderzoek geeft ze een paar nuttige suggesties voor de praktijk.
Lees verderPraten met je handen
Dit promotie onderzoek is net afgerond. Er is gekeken naar het gebruik van gebaren door mensen met afasie. Lees hier de samenvatting en 5 handige take-home messages voor de klinische praktijk.
Volledige titel: What can people with aphasia communicate with their hands? A study of representation techniques in pantomime and co-speech gesture.
Onderzoeker: Karin van Nispen
Lees verder