Eerste blog van Matthijs en Ilona: schrijven met kunstmatige intelligentie

Ik ben Matthijs (42 jaar), en mijn partner is Ilona (38 jaar). Wij wonen in Veldhoven met onze kinderen Rosa (8 jaar) en Morris (6 jaar). Matthijs werkt als security specialist, Ilona als logopedist. In augustus 2023 kreeg Matthijs helaas een herseninfarct tijdens zijn werk in de Verenigde Staten. Hierdoor heeft hij problemen met zijn rechterhand en ondervindt hij moeilijkheden met spreken en schrijven. Hij kan slechts korte zinnen produceren. Ilona en Matthijs schrijven om de beurt een blog over Matthijs’ herstel en onze ervaringen als gezin. Deze maand schrijft Matthijs over kunstmatige intelligentie die mensen met afasie kan helpen om te schrijven.

Kunstmatige intelligentie (A.I.)

Kunstmatige intelligentie (A.I.) is hot! A.I. is overal om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan spraakassistenten zoals Siri of Alexa die je kunnen helpen met allerlei taken. Of denk aan de slimme aanbevelingen die je krijgt op streamingplatforms als Netflix of Spotify, gebaseerd op je kijkgedrag en muziekvoorkeuren. De impact van A.I. op ons dagelijks leven zal de komende jaren dan ook alleen maar toenemen.

Kunstmatige intelligentie (A.I.) zijn computersystemen die taken kunnen uitvoeren die normaal menselijke intelligentie vereisen. Deze systemen kunnen zelfstandig leren en zich aanpassen op basis van de data die ze verwerken. Net als mensen kunnen A.I.-systemen patronen herkennen, problemen analyseren en oplossingen bedenken.

Ik typ met behulp van kunstmatige intelligentie

Bijvoorbeeld:

Ik hebt augustus herseninfarct, ik 1-2 maand schrijven nul woord. Ik schrijven 3 maand 1 woord bijvoorbeeld mus, bier, melk, tuin. Ik nu schrijven zin. Ik moeilijk schrijven.

(A.I.) Ik heb in augustus een herseninfarct gehad. Daardoor kon ik ongeveer 1-2 maanden helemaal niet schrijven. In de daaropvolgende 3 maanden schreef ik slechts enkele woorden, zoals “mus”, “bier”, “melk” en “tuin”. Nu kan ik weer hele zinnen schrijven, maar dat gaat nog steeds moeilijk voor me.

A.I. kan het leven van mensen met afasie aanzienlijk verbeteren. A.I.-tools kunnen hen helpen met typen, schrijven en communiceren door:

 • Grammaticacontrole
 • Het genereren van volledige zinnen en alinea’s op basis van enkele trefwoorden

Ik werk in de security sales. Mijn werkzaamheden bestaan uit het typen e-mails, het bijwonen van online meetings en het schrijven van offertes. A.I.-functies ondersteunen het schrijven. Ik kan nu bloggen en e-mails schrijven, dingen die voorheen bijna onmogelijk voor me waren.

Oefeningen

Mijn oefeningen focussen vooral op het schrijven van werkwoorden en het kiezen van de juiste onderwerpen. Bijvoorbeeld:

 • Ik race auto kijken f1. (A.I.): Ik kijk graag naar Formule 1 races.
 • Tuin werk dindag ik hark, schofelen, gras maaien. (A.I.): Ik ben dinsdag in de tuin aan het werk. Ik hark, schoffel en maai het gras.
 • Je, ik pakken koffie, maandag. (A.I.): Zullen we maandag samen koffie gaan drinken?

De A.I. herkent het gebruik van de juiste werkwoordsvormen, lidwoorden (de/het/een) en voorzetsels. Het plaatst deze elementen correct in de zin.

Let op: blijf goed oefenen. Schrijven is een vaardigheid die je moet oefenen. Regelmatig schrijven is belangrijk om beter te worden. Ik oefen 3 tot 4 keer per week om hele zinnen correct te schrijven.

Tools

Ik gebruik verschillende tools om te schrijven: A.I.-assistenten (ik gebruik Typetone. app.typetone.ai), google vertalen, mijn telefoon en Word. Voorbeelden:

 • OpenAI’s GPT-4: GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) is een van de meest geavanceerde A.I.-modellen voor tekstgeneratie. Het kan worden gebruikt om artikelen, verhalen, gedichten en meer te schrijven.
 • Grammarly: Grammarly is een A.I.-aangedreven schrijfassistent die helpt bij het verbeteren van grammatica, spelling en stijl. Het kan worden gebruikt als een browserextensie of als een standalone applicatie.
 • Wordtune: Wordtune is een A.I.-tool die suggesties geeft voor het herschrijven van zinnen. Het kan helpen bij het formuleren van betere zinsconstructies en het verbeteren van de algehele leesbaarheid van de tekst.
 • Writesonic: Writesonic is een A.I.-tool die kan helpen bij het genereren van blogposts, social media-berichten, productbeschrijvingen en meer. Het biedt sjablonen en suggesties om het schrijfproces te vergemakkelijken.

Praten met behulp van kunstmatige intelligentie

Ik heb een AI-stemgenerator voor vergaderingen. Deze tool kan gesproken tekst automatisch omzetten, ik kan presentaties geven zonder zelf te hoeven spreken. Dat doet me denken aan die keer dat… Maar dat, lieve mensen, dat is weer een ander verhaal.

Ilona gaat volgende maand een blog schrijven.

Groetjes Matthijs

Geschreven met behulp van kunstmatige intelligentie

1 reacties

 • Tessa Heintjes

  Beste Matthijs,
  Dank voor je duidelijke uitleg over A.I.
  Wat een mooie mogelijkheid om hiermee de zelfredzaamheid binnen de communicatie te vergroten. Ook goed bruikbaar binnen de revalidatie.

Geef een reactie

woensdag 29-05-2024

in categorie:

1 reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

 • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

  Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie