Communicatief Zelfvertrouwen bij Afasie (CZA)

Onderzoeksproject Communicatie en Participatie bij Chronische Afasie (COPACA) heeft de Communication Confidence Rating Scale for Aphasia (CCRSA, Cherney et al., 2011) vertaald en bewerkt voor inzet in de Nederlandstalige behandelpraktijk: de Communicatief Zelfvertrouwen bij Afasie (CZA).

Doel van de CZA

De CZA helpt de logopedist en de persoon met afasie inzicht te krijgen in iemands persoonlijke opvattingen over eigen (communicatie)vaardigheden en behandeldoelen hierop af te stemmen. Ook kan de CZA opnieuw worden afgenomen om bijvoorbeeld (waargenomen) effecten van een interventie te evalueren.

Over het instrument

Het instrument bestaat uit 10 items die betrekking hebben op situaties die representatief en relevant zijn voor het alledaagse leven van personen met afasie. Meer informatie over de achtergrond van de CZA, een beschrijving van het instrument en uitleg over het gebruik in de logopedische praktijk zijn binnenkort te lezen in het artikel “Meetinstrument voor communicatief zelfvertrouwen bij afasie (CZA), Vertaling van de CCRSA naar het Nederlands” (Dorland, Killmer, Vandenborre & Groenewold, 2023).

Voor wie?

De CZA is ontwikkeld voor logopedisten en personen met afasie. De CZA is in te vullen door de persoon met afasie, indien gewenst met hulp van een naaste of logopedist. Ook voor andere populaties met taal- of communicatiestoornissen (bijvoorbeeld stotteren, dysartrie of spraakapraxie) kan de CZA nuttig zijn.

Het instrument en de handleiding

Hier kun je het instrument en de bijbehorende handleiding downloaden:

De documenten zullen binnenkort ook geplaatst worden op de website in het menu Diagnostiek en therapie, diagnostische instrumenten.

Evaluatie

Omdat de projectgroep het belangrijk vindt dat het instrument voor iedereen beschikbaar is, stelt COPACA de CZA vrij beschikbaar. De onderzoekers stellen het zeer op prijs als gebruikers hun ervaringen met de CZA delen, zodat deze teruggekoppeld kunnen worden aan subsidieverstrekkers ZonMw en de Hersenstichting en in een later stadium eventueel aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. Binnenkort wordt via AfasieNet dan ook een link naar een (korte) vragenlijst verspreid.

CZA op de Afasieconferentie 2023

Tijdens de Afasieconferentie 2023 heeft Heleen Dorland een presentatie gegeven over de CZA: Communicatief zelfvertrouwen bij mensen met afasie: vertaling van de CCRSA naar het Nederlands (CZA).

Zie hier om haar presentatie (vrijdag 6 oktober, 2×20 lezingen) terug te lezen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over COPACA naar www.meedoenmetafasie.nl.

woensdag 18-10-2023

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie