Blog van Anna Maria en Myrthe over de Week van de Afasie en eenzaamheid

Wij zijn Myrthe en Anna Maria, dochter en moeder. Myrthe heeft in januari 2022 een hersenbloeding gekregen door zwangerschapsvergiftiging. Ze was toen 27 jaar. Haar dochtertje is helemaal gezond, maar Myrthe moet leren leven met haar rechterhand die het niet doet en met afasie. Spreken gaat moeizaam, lezen en schrijven lukt (nog) niet. Ik mag van Myrthe schrijven over de ups en downs in haar alledaagse, bijzondere leven. Deze maand is het onderwerp: de Week van de Afasie en eenzaamheid.

Video over afasie

In de Week van de Afasie heeft AfasieNet een prachtige video online gezet die heel duidelijk maakt wat afasie is. Myrthe heeft ook meegewerkt aan de video. Ze vond het spannend: zoeken naar woorden met een camera op je gericht. En daarvoor twee uur in de trein van Groningen naar Utrecht. Het was de eerste treinreis voor Myrthe na haar hersenbloeding. Haar broer, Idwer, reisde met haar mee, dus dat was vertrouwd en gezellig.

Vluchtige media

Op social media hebben Myrthe en ik ook ons best gedaan om de Week van de Afasie onder de aandacht te brengen. De respons viel ons tegen. De nieuwe profielfoto van Myrthe en foto’s van mijn moestuin scoorden beter. Natuurlijk weten we dat social media een vluchtig medium is en oppervlakkig. Maar het is in deze tijd wel de manier om iets van de daken af te schreeuwen. Daar blijven we mee doorgaan!

Eenzaam

Afasie is niet vluchtig en oppervlakkig. In de video wordt gezegd door een jonge vrouw: ‘Afasie is stom en eenzaam.’ En dat is ook wat Myrthe vindt. Hoe stoer ze vaak ook is met haar big smile, ze heeft ook haar verdriet om de eenzaamheid die ze voelt.

Myrthe zegt in de video: ‘Ik afasie, maar niet gek hoor.’ Natuurlijk weet haar familie dat wel. Maar dan nog kan het eenzaam voelen als je niet volledig mee kan doen aan een gesprek. Je kan niet gehoord worden omdat de woorden in het hoofd blijven steken. Gelukkig kan Myrthe wel genieten van gezelschap om haar heen. Maar hoe meer mensen, des te lastiger het voor haar is om een gesprek te voeren.

Meer oefenen met praten

Het is niet voor niks dat veel mensen met afasie in een isolement terecht komen. Ook Myrthe voelt dat. En dat doet pijn. Omdat haar partner door de week werkt, communiceert Myrthe naar haar gevoel te weinig. Ze wil meer oefenen met praten. Haar dochtertje krijgt steeds meer woorden en dat wil Myrthe ook.

Eenzaamheid wordt natuurlijk niet alleen gevoeld door mensen met afasie. Maar door de afasie is het wel extra moeilijk om hierover te praten. Zoals Myrthe een jaar geleden al duidelijk maakte: ‘Een psycholoog moet je mee praten. Dat kan ik niet.’ Want hoe maak je met weinig woorden duidelijk wat je ten diepste voelt?

Plan

Nu is er een plan bedacht waarbij Idwer wekelijks een dag bij Myrthe op bezoek gaat.  Broer en zus schelen maar anderhalf jaar en hebben gezamenlijke interesses zoals gamen. Voor Myrthe is er dan meer tijd om te oefenen met communiceren. En het wordt makkelijk om buitenshuis activiteiten te ondernemen. Samen sterk! Maar ook geeft het Idwer de kans om op deze manier (hopelijk) zijn studie Social Work praktische invulling te geven. Voor beiden biedt het kansen, dus duimen maar!

dinsdag 31-10-2023

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie