PACT basiscursus

09-05-2022

In deze cursus leer je de basis van het werken met de methodiek PACT (Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining). Hierbij staat de analyse van alledaagse gesprekken volgens de methode van Conversatie Analyse centraal. Met PACT sluit je direct aan op het participatieniveau van de cliënt. PACT zal per 1 januari 2020 ook vergoed worden in de eerste lijn. Dit is alleen mogelijk wanneer logopedisten in het PACT-register van de NVLF zijn opgenomen. Een certificaat van deze basiscursus is daarvoor een voorwaarde.


Kosten

414.50


Plaats

Rotterdam


Contactgegevens

https://www.proeducation.nl/opleiding/pact-basiscursus.html?tab=algemeen

Resultaat

Je kent de basisprincipes van de Conversatie Analyse (CA) die in PACT wordt toegepast
Je herkent voorbeelden van conversatiegedrag in videofragmenten van patiënten
Je past de principes van CA toe in PACT-onderzoek
Je bent bekend met de opbouw van PACT
Je erkent het principe van ervaringsleren als leerprincipe binnen PACT
Je past structuur toe in werkbladen op basis van ervaringsleren

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor logopedisten met ervaring in de behandeling van afasiepatiënten.

In deze cursus staat (werken met) het PACT-programma centraal. Als het werken met partners van afasiepatiënten voor jou geheel nieuw is, kan het raadzaam zijn om eerst de 2-daagse cursus Partnertraining bij Afasie te volgen. Dit is niet verplicht.

Aanpak

Tijdens de cursus doe je meer gerichte kennis op met behulp van onderwijsleergesprekken en praktische oefeningen. De basisprincipes van het PACT-programma worden uitgelegd aan de hand van videovoorbeelden. Je oefent kort met het Conversatie Analyseonderzoek aan de hand van videobeelden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de werkbladen uit de conversatietraining door deze samen te oefenen. Na deze cursus beschik je als logopedist over een theoretisch onderbouwde en gestructureerde werkwijze voor de training van gesprekspartners van personen met afasie.

Het minimumaantal deelnemers aan de cursus is 12, het maximum 16. Deze cursus bestaat uit 6 contacturen en 2,5 uur zelfstudie.

Professional

Deze cursus wordt verzorgd door dr. Sandra Wielaert. Zij is logopedist van het Afasieteam van Rijndam Revalidatie te Rotterdam. Sandra heeft ruime ervaring in de diagnostiek en behandeling van mensen met afasie. Voor haar eigen promotie nam zij deel aan diverse wetenschappelijke onderzoeken en verzorgde zij al vele Post HBO-cursussen. Sandra vormt samen met Philine Berns (Master of Science) de redactie van 2 casuïstiekboeken Status Afasietherapie. Hiervoor ontvingen zij in 2015 de Branco van Dantzigprijs.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Basisprincipes PACT; Conversatie Analyse
Opzet en achtergrond PACT
Conversatieonderzoek
Conversatietraining
Oefenen met PACT-werkbladen