Definitie kinderafasie
Verworven kinderafasie (VKA) is een taalstoornis die al dan niet plotseling ontstaat als gevolg van hersenletsel c.q. een hersenfunctiestoornis, opgelopen op het moment dat het taalvermogen zich al –gedeeltelijk- heeft ontwikkeld.
Als ondergrens wordt 2 jaar aan gehouden mits er sprake is van een acuut moment waarop de kinderafasie is ontstaan, of er sprake is van een duidelijke achteruitgang. Als bovengrens wordt de leeftijd van 18 jaar aangehouden.
Verworven kinderafasie moet onderscheiden worden van pure dysarthrie, taalstoornissen bij kinderen met aangetoond pre-, peri-, vroeg postnataal opgelopen hersenletsel, taalstoornissen bij dove en slechthorende kinderen, taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en taalachterstand door psychosociale en psychiatrische factoren.
Expertteams
Elke logopedist in Nederland kan te maken krijgen met kinderafasie in de diverse settingen. Omdat kinderafasie weinig voorkomt, is het als logopedist lastig om ervaring op te bouwen in de behandeling van kinderen met kinderafasie.
Lees verderWerkgroep Verworven Kinderafasie
Binnen AfasieNet is de Werkgroep Verworven Kinderafasie actief. De werkgroep bestaat uit logopedisten en linguïsten met expertise op het gebied van verworven kinderafasie.
Lees verderGestandaardiseerde beschrijving spontane taal bij VKA
De werkgroep verworven kinderafasie heeft een gestandaardiseerde methode ontwikkeld voor het beschrijven van de spontane taal van kinderen met afasie.
Lees verderWetenschappelijk onderzoek in Nederland: KIK
Kinderafasie in Kaart (KIK) is een landelijk project dat is opgezet om te komen tot een bundeling van kennis en ervaring rondom verworven kinderafasie.
Lees verder