Observatieformulier spraakapraxie acute fase

De kwaliteitskring ‘Ziekenhuis Overleg Noord Nederland’ (ZON) heeft in 2015 een ‘Observatieformulier Spraakapraxie in de acute fase’ opgesteld, omdat hier vanuit de klinische praktijk, waar het nog te vroeg is om het DIAS af te nemen, behoefte aan bleek te zijn.  Dit is gedaan na overleg en met toestemming van Judith Feiken en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Het formulier heeft als doel om in de ziekenhuisfase een gerichte blik te werpen  op mutistische patiënten of patiënten met onvloeiendheden. Op die manier kunnen aanwijzingen voor de insteek van therapie in de acute fase verkregen worden en kan er een beter onderbouwde advisering gedaan worden ten aanzien van vervolgonderzoek met het DIAS in de revalidatiefase.

Aangezien logopedisten uit  andere regio’s ook interesse bleken te hebben in het formulier, leek het goed om het formulier te delen en via AfasieNet beschikbaar te stellen. Het is daarbij van belang om uitdrukkelijk te benoemen dat het observatieformulier niet gevalideerd of genormeerd is en dus slechts een praktisch bruikbaar handvat.

Wie weet is de bruikbaarheid als screeningsinstrument een interessant onderzoeksonderwerp voor in de toekomst!

Klik hier om meer te lezen over spraakapraxie.

1 reactie

  • Franka de Groot-van Bockxmeer

    Dit is een heel bruikbaar instrument voor de acute fase. Ik ga het zeker gebruiken. Bedankt voor het delen!

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Reageren is niet meer mogelijk.

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie