Indrukwekkende documentaire over progressieve afasie

Op 15 februari 2018 heeft de officiële Nederlandse première plaatsgevonden van de documentaire “MICHEL, acteur verliest de woorden”, in het Ketelhuis te Amsterdam.

Dit is een film van Irma Wijsman en Patrick Minks over de Vlaamse gerenommeerde acteur Michel van Dousselaere (o.a. Aspe, Het goddelijk monster, Borgen). Daarbij waren de makers en Michel zelf aanwezig.

Vijf sterren

Op maandag 11 december 2017 vond in EYE de voorpremière plaats, die ondanks de sneeuwval werd bezocht door ruim 275 bezoekers, waaronder een verslaggever van de Theaterkrant, die de film vijf sterren gaf. Lees hier de recensie.

Inhoud

In 2014 werd bij Michel een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden, en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. De film laat twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Prof. Dr. Philip Scheltens, directeur Alzheimercentrum VUmc en behandelend arts van Michel was vanuit die rol essentieel voor de totstandkoming van de film.

De Hersenstichting, Transvision (zorgvervoerder) en Gemeente Amsterdam – afdeling Onderwijs, Jeugd en Zorg (OJZ) zijn medefinanciers.

Trailer en digitale flyer

Klik hier voor de trailer.

De flyer vind je hieronder.

Speeldata

Voor de actuele data van de filmtournee kun je hier klikken.

In een aantal gevallen zijn de vertoningen inclusief een nagesprek met de makers, wat uitermate interessant kan zijn voor mensen uit het veld: mantelzorgers, artsen, patiënten en verzorgenden. Hieronder zie je een overzicht van deze vertoningen.

Voor meer informatie over deze vertoningen, kaartverkoop en groepsarrangementen kun je een mail sturen naar info@micheldefilm.nl.

 • zo 25 feb – Nijmegen – LUX Nijmegen – 14:30
 • wo 28 feb – Groningen – Forum Images – 19:30
 • di 6 mrt – Rotterdam – LantarenVenster – 19:15
 • zo 11 mrt – Hilversum – Filmtheater – 15:00
 • zo 18 mrt – Utrecht – ‘t Hoogt – 16:00
 • zo 25 mrt – Hoorn – Cinema Oostereiland – 14:00
 • zo 15 apr – Lelystad – Filmtheater Lelystad/Agora – 19:45
 • zo 22 apr – Helmond – Cacao Fabriek – matinee

Pers

Klik hier voor het artikel in de Volkskrant van Frènk van der Linden uit september 2016, dat hij schreef n.a.v. de presentatie van zijn boek “Het mooiste woord is herinnering”, tijdens Wereld Alzheimerdag aan Michel van Dousselaere uitgereikt.

Naar aanleiding van de vertoning in De Roma te Antwerpen zijn de volgende twee recensies verschenen:

Meer lezen?

Op de website van de film vind je alle informatie.

Laatste nieuws

Op maandag 19-02 was Irma Wijsman te gast bij Tijd voor MAX. Het interview kun je via deze link terugkijken.

De makers van de film zijn trots om aan te kunnen kondigen dat de film is geselecteerd voor het Internationaal Documentaire Festival DOCVILLE in Leuven. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de Facebookpagina.

dinsdag 06-02-2018

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

 • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

  Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie