Bouwen aan identiteit

Bouwen aan identiteit is een goed onderbouwde, zeer praktische handreiking voor het werken aan identiteit met mensen met afasie. Met aansprekende illustraties van Reno Huibers, die zelf afasie heeft, en 25 uitgewerkte werkvormen, klaar voor gebruik.

Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Mensen met hersenletsel zijn hun vertrouwde identiteit kwijt en worstelen met de vraag: ‘Wie ben ik nog, nu er zoveel veranderd is en ik ook zoveel niet meer kan?’ Jezelf opnieuw uitvinden is voor mensen met afasie een extra grote uitdaging omdat identiteit ontstaat door contact met anderen. Communicatie is dus essentieel en dat is precies wat door afasie niet meer zo makkelijk gaat.

Als professional kun je mensen met afasie ondersteunen bij het opnieuw vormgeven aan hun identiteit door daar in groepsbehandeling gericht aan te werken. Dit boek biedt hiervoor een theoretische basis en een praktische handreiking, met 25 direct toepasbare werkvormen. De illustraties van ervaringsdeskundige Reno Huibers maken de werkvormen extra toegankelijk voor mensen met afasie. De werkbladen en illustraties zijn hieronder te downloaden voor eigen gebruik.

Werkbladen en illustraties

De werkbladen en illustraties zijn alleen te gebruiken in combinatie met het boek. Voor bestelinformatie zie onderaan.

Over de auteur en de illustrator

Auteur Rianne Brinkman is afasietherapeut en klinisch linguïst. In haar werk zag ze hoe belangrijk het is dat mensen met afasie met lotgenoten in gesprek kunnen gaan over de impact van de afasie op hun leven en wie ze nu zijn. Met dit boek wil ze professionals handvatten geven om dit te ondersteunen.

Op dit moment doet Rianne promotieonderzoek naar identiteitsveranderingen van mensen met afasie. Het onderzoek is te volgen via Hanze University of Applied Sciences: Wie ben ik nu | Hanze.

In het vakblad Logopedie is een eerste publicatie te vinden over het onderzoek: Wie ben ik nu? – NVLF.

Illustrator Reno Huibers heeft afasie door een hersenbloeding. Over de groepsbehandeling zegt hij: “De gesprekken met lotgenoten brachten nieuwe ideeën naar voren en verschaften mij eigenwaarde. Ik ontdekte dat je ongelofelijk goed kan spreken over afasie met mensen die zelf ook afasie hebben.”

“Dit boek verdient niet alleen aandacht van logopedisten; het is bruikbaar voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor mensen die leven met afasie of een andere communicatiestoornis.”

Philine Berns, MSc. Docent opleiding logopedie en onderzoeker kenniscentrum zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam.

Bestelinformatie

Het boek is verkrijgbaar bij de (internet)boekhandel.

Titel Bouwen aan identiteit. Behandeling van afasie – met 25 werkvormen
Auteur Rianne Brinkman
Illustrator Reno Huibers
ISBN 978-94-92649-05-8
Uitgeverij BreinDok, Utrecht
Prijs € 31,50

 

Uitgeverij BreinDok
Judith Zadoks

Bouwen aan identiteit | Breindok Bookshop

Bouwen aan identiteit L

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie