Wie en wat is de A(FASIE)-factor

De A-factor is een platform van jonge mensen met afasie die op creatieve wijze bekendheid geven aan afasie. Vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld vier korte filmpjes gemaakt die tijdens de Week van de Afasie zijn gelanceerd.

Van 15 juni t/m 29 augustus organiseren zij in de OBA (Openbare Bibliotheek) te Amsterdam “DE A-FACTOR”, een expositie van foto’s en intieme videoportretten van jonge mensen met afasie die ons hun belevingswereld laten zien.

WIE BEN JE ZONDER TAAL IN DEZE WERELD?

Een cruciale vraag voor mensen met afasie. Hersenletsel heeft hen van de ene op de andere dag sprakeloos achtergelaten. Afasie is een taalstoornis waar circa 30.000 mensen in Nederland mee te maken hebben. Een communicatieprobleem heeft een enorme impact op je leven. De juiste woorden vinden, zeggen wat je denkt, vindt en wilt, een boek lezen, schrijven: opeens is het een dagelijkse worsteling. Je vriendenkring, je werk, ontspanning en je relatie: zoveel aspecten van je leven zijn in taal gevat. Jouw unieke manier van spreken en communiceren geeft vorm aan je identiteit. Afasie is bij ieder persoon anders maar confronteert ieder met dezelfde vragen:

  • Wie ben ik als ik niet meer goed uit mijn woorden kom?
  • Wie ben ik als ik mezelf niet meer direct uit kan drukken?
  • Wie ben ik als ik niet meer in het perfecte plaatje pas?

Als samenleving moeten wij onszelf evengoed deze vragen stellen. Hoeveel ruimte is er eigenlijk voor mensen die anders (geleGerd) zijn? Mensen met afasie worstelen naast met taal ook met een stigma. Voor ons ‘normale taalgebruikers’ hee5 vloeiend spreken enorm veel aanzien. Degene met het hoogste woord staat bij ons op een voetstuk. Daarbij is inhoud niet eens al?jd bepalend. Mensen met afasie ervaren sociale uitsluiting. Als je anders bent hebben wij daar vaak gewoon geen goed antwoord op: te moeilijk, geen ?jd, ongemakkelijk. We sluiten de rijen, vaak zonder erbij s?l te staan. Jonge mensen met hersenletsel en afasie weten desondanks vaak een nieuwe plek en rol voor zichzelf in de samenleving te creëren. Maar dat is wel iets wat je moet durven: vrij zijn, niet in het plaatje hoeven te passen. Expositie- en participatieplatform DE A-FACTOR wil laten zien hoe de kracht van jonge mensen met een beperking ons kan inspireren.

FOTO- EN FILM-EXPO DE A-FACTOR IN HET OBA AMSTERDAM

DE A(fasie)-FACTOR is een foto- en film-expo én een participatie platform. Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers kennis te laten maken met individuele mensen met afasie. Hoe hun wereld ingrijpend is veranderd sinds zij afasie hebben. En met welke vooroordelen zij dagelijks te maken hebben. Maar ook hoe klein de verschillen soms zijn. En hoe snel wij als anders bestempeld worden als we afwijken van de norm. Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers oog in oog te laten staan met, en zich te spiegelen aan mensen met een beperking om zo te ontdekken dat wij niet zoveel van elkaar verschillen.

De A-FACTOR is een expositie van foto’s en intieme videoportretten van jonge mensen met afasie die ons hun belevingswereld laten zien. Acht jonge mensen met afasie in een drieluik. Fotograaf Edwin Kooren, die zelf door hersenletsel afasie kreeg, fotografeert ze op hun favoriete plek in een vervreemdende, vaak contrasterende situatie. Film- en documentairemaker Roswitha Eshuis laat met haar intieme videoportretten deze jonge mensen vertellen over hun leven vóór en na afasie. Over hun dromen, nieuw en oud. Taalkundige en logopedist Christine Versluis vult de beelden aan met tekst.

De expositie heeft daarnaast ook een participatiegedeelte. Er is een photobooth waar bezoekers zich kunnen laten portretteren door een fotograaf met afasie. De fotograaf is opgeleid binnen DE A-FACTOR. Bezoekers kunnen hiervoor hun eigen favoriete landschap kiezen als achtergrond, gemaakt door kunstenaars van Stichting Marline Fritzius. Deze Stichting geeft mensen met afasie de kans om zich beeldend te uiten. De expositie DE A- FACTOR is vanaf 15 juni t/m 29 augustus te zien in de OBA in Amsterdam. Het participatie platform DE A-FACTOR is actief tot en met de WEEK VAN DE AFASIE van 2 tot 9 oktober 2021.

PARTICIPATIE MEDIA: PORTRET-INTERVIEWS, ARTIKELEN EN GAST-OPTREDENS

De komende maanden, vanaf 15 juni t/m 9 oktober in de Week van de Afasie, willen wij afasie bij het grote publiek bekend(er) maken. Wij willen dit doen aan de hand van de expo en activiteiten daaromheen, en in connectie met de Week van de Afasie die in oktober wordt georganiseerd door het platform voor afasie: AfasieNet (www.afasienet.com).

WIJ ZOEKEN HIERVOOR OOK DE MEDIA: Interviews, portretten en artikelen in bladen, kranten en online platforms. En daarnaast gastoptredens op radio en TV. De interviews met fotograaf, en ervaringsdeskundige, Edwin Kooren, en/of met de afasie-modellen uit de expo, worden desgewenst begeleid door logopedist Christine Versluis. Zie als extra toelichting hieronder het verhaal van één van de acht modellen.

CONTACT

Voor de media: neem voor interview-aanvragen, gastoptredens en fotoshoots contact op met Majelle Wams via majellewams@gmail.com en 06-29565271.
Neem voor organisatorische vragen rondom de expo contact op met Christine Versluis via info@christineversluis.eu en 06-17302642.

Optredens van de A-factor in de media

De afgelopen week zijn Edwin Kooren en Christine Versluis van de A-factor bij zowel radio 5 als radio 1 te gast geweest!

  • NPO5: Open huis op zaterdag 19 juni luister je hier terug. Het gesprek vind je in het 2e uur, vanaf 1:12′.
  • NPO 1: De Nieuws BV op maandag 28 juni luister je hier terug, vanaf 0:51′.
Christine en Edwin samen met presentator Patrick Lodiers

Christine en Edwin samen met presentator Patrick Lodiers

Christine bij NPO 1

Christine bij NPO 1

EVELIEN: ’BEHANDEL MIJ ZOALS JE IEDEREEN BEHANDELT’

Op 28 mei 2016 veranderde het leven van Evelien voorgoed. Ze werd op 21-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. ‘Ik was alleen thuis en lag in bed toen ik rond middernacht niet lekker werd. Ik ging naar beneden omdat ik misselijk was. En daar zat ik ineens op de grond, ik kon niks meer.’

Evelien is nu 26 jaar. Ze is eenzijdig verlamd. Praten lukt steeds beter, maar ze heeft nog steeds woordvindingsproblemen. Lezen, schrijven en cijfers begrijpen lukt niet meer.

Evelien is een echte horecavrouw. Altijd al geweest. Ze was voorheen leermeester in de horeca. Nu werkt ze – mét afasie – in Eetcafé Hieriest in Waalwijk. Haar toekomst? Doen wat echt belangrijk is. Leven in het moment. Liefde. Familie.
Maak kennis met Evelien, een van de afasie-modellen van de A-FACTOR!

Lees verder het interview uit 2019 met haar lokale Waalwijkse krant: https:// waalwijk.nieuws.nl/langstraatmagazines/20191006/evelien-van-dongen-behandel-mij- zoals-je-iedereen-behandelt/

maandag 28-06-2021

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie