Oproep: deelnemers met afasie gezocht voor leesstudie

In april 2018 start de ReMA-studente Olga Pakholiuk aan de Universiteit van Amsterdam een eyetracking leesstudie waarvoor ze patiënten met een milde afasie zoekt.

Olga gaat onderzoeken of afasiepatiënten bij het lezen meer gebruik maken van woorden uit de directe context dan niet-taalgestoorde lezers. Ze zoeken deelnemers met afasie die in staat zijn om kortere krantenberichten te begrijpen, zelfs als ze daar langer voor nodig hebben dan gezonde lezers. Het type afasie maakt niet uit. Het onderzoek vindt plaats in het centrum van Amsterdam.

Meer informatie

Mijn naam is Olga Pakholiuk en ik volg een onderzoeksmaster in Taalwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Voor mijn afstudeerproject, een leesstudie waarbij we de oogbewegingen meten (eyetracking), ben ik op zoek naar proefpersonen met afasie. Ik voer dit onderzoek uit onder begeleiding van dr. Laura S. Bos en met een Nederlandstalige onderzoeksassistent.

We zijn op zoek naar 4-6 mensen met afasie die aan de volgende criteria voldoen:

  • een lichte vorm van afasie (het type afasie maakt voor deze studie niet uit) gebaseerd op CAT-NL of AAT
  • een milde leesstoornis (dwz. intact gebleven vermogen om korte krantenartikelen te kunnen begrijpen, ook als dit iets langer duurt dan voorheen)
  • normale of gecorrigeerde visie (het dragen van een lens of bril is in principe geen probleem, maar een stoornis in het gezichtsveld wel)
  • bereid om tussen nu en uiterlijk juni eenmalig naar het centrum van Amsterdam (Spuistraat) te reizen

Het onderzoek zal ongeveer een uur duren. Alle resultaten worden anoniem verwerkt.
We kunnen reiskosten vergoeden tot €30,- en de proefpersonen krijgen een kleine vergoeding van €10,- als dank voor hun deelname.

Hartelijke groeten,

Olga Pakholiuk, oliasvarga@gmail.com

Laura Bos: l.s.bos@uva.nl.

dinsdag 17-04-2018

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie