Nominatie David Weilers en Henriette Vreemann
David en Henriëtte hebben samen de app ‘Hallo Afasie’ ontwikkeld en uitgebracht. Een app die het ‘papieren afasiekaartje’ vervangt, of anders: aanvult, op een manier die heel makkelijk in gebruik is. ‘Gewoon’ op je smartphone, iets waar veel mensen met afasie gebruik van maken.
David en Henriëtte hebben ervoor gezorgd dat de app heel toegankelijk én gratis is voor heel veel van onze revalidanten met afasie.
Ik merk in mijn werk dat de app door revalidanten met open armen wordt ontvangen en dat ze er erg veel profijt van hebben. Ook veel revalidanten met een lichtere afasie vinden het prettig om de app op hun telefoon te hebben:
‘Voor het geval ik er toch niet helemaal uitkom.’
Inmiddels is er een vernieuwde versie van de app ‘Hallo Afasie’.
Dus David en Henriëtte hebben ook nog feedback verwerkt, ter verbetering van de app.
Je kan nu bijvoorbeeld de vaste uitdrukkingen combineren met vrije tekst.
Dat is erg fijn!
De app lijkt zo’n klein, eenvoudig hulpmiddel, maar ik ben ervan overtuigd dat David en Henriëtte hier heel veel tijd en energie in hebben gestoken.
En dat ze met zo’n relatief eenvoudig hulpmiddel de mensen met afasie het vertrouwen geven om erop uit te gaan in het dagelijks leven, is een bokaal waard!
Nominatie Miranda Hagenouw
Miranda Hagenouw heeft zich in haar loopbaan als afasietherapeut vol overgave ingezet voor het optimaal behandelen en begeleiden van mensen met (chronische) afasie.
Haar cliënten begeleidt ze met energie, compassie en respect. Miranda is betrokken, professioneel, creatief en betrouwbaar. Als Miranda iets toezegt, ben je er zeker van dat het gebeurt. Maar ze doet niet alleen dat wat je afspreekt; ze verrast je graag met nog net een beetje meer.
Niet voor niks in Miranda in de loop der jaren betrokken geraakt bij allerlei projecten. Bij haar werkgever was ze actief binnen allerlei organen en commissies. Ook extern heeft Miranda zich altijd betrokken getoond: zo droeg ze bij aan wetenschappelijke projecten, toegepaste projecten en trok ze de ontwikkeling van het prachtige zorgpad Verder met afasie. Ook heeft ze actief meegewerkt aan de opzet en uitvoering van onderzoeksproject COPACA, Meedoen met Afasie.
Voor AfasieNet heeft Miranda zich eveneens veelvuldig ingezet: ze droeg actief bij aan het grote herpositioneringsproject in 2015. Daarnaast schreef ze als eerste – van februari tot december 2019 – een serie prachtige en ontroerende blogs over haar ervaringen als logopedist/afasietherapeut voor website en Nieuwsbrief.
Zowel op individueel niveau – in behandeling van en samenwerking met mensen met afasie -als op overstijgend niveau – als het gaat om het verbeteren van de zorg voor en begeleiding van mensen met afasie – is Miranda’s bijdrage buitengewoon geweest. Maar daarbij blijft ze uiteraard bescheiden, zoals ze is.
Dat iedereen Miranda weet te vinden, is niet gek. Haar vindingrijkheid zorgt voor passende oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Miranda ontroert, inspireert en zet aan tot denken.
Onlangs heeft Miranda besloten om te gaan stoppen met haar werk als afasietherapeut. Ook in haar nieuwe functie zal communicatie voor Miranda altijd centraal blijven staan.
De Harry Moeskops Bokaal zou als afsluiting een prachtige en welverdiende erkenning zijn voor haar jarenlange professionele en persoonlijke betrokkenheid bij mensen met afasie en hun naasten.