Niet alleen mensen met afasie, maar ook veel anderen die gebruik maken van zorg hebben moeite met communiceren. Er zijn allerlei communicatie hulpmiddelen en – strategieën die hen hierbij kunnen helpen beschikbaar. Het blijkt echter complex om te achterhalen welke hulpmiddelen en strategieën er zijn en om vervolgens te bepalen welke geschikt zijn voor een specifieke cliënt. Hier kan de communicatiekeuzehulp een uitweg bieden.
Wil jij bijdragen aan de kwaliteit van de keuzehulp? Volg dan onderstaande stappen:
1. Probeer de keuzehulp eerst samen met een cliënt uit. Indien dit niet mogelijk is, kun je de keuzehulp gebruiken met een cliënt in gedachten. De cliënt mag iemand zijn die jij beschouwt als communicatiekwetsbaar. Deze persoon heeft moeilijkheden tijdens gesprekken, als gevolg van een aandoening of ziekte. Er zijn verder geen specifieke inclusiecriteria.
2. Nadat je de keuzehulp hebt ingevuld horen we graag over jouw ervaring. Hiervoor kun je de enquête invullen. Dit zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen. Hoe meer reacties hoe liever (liefst voor 25 juni)!
Tijdens de afasieconferentie 2016 heeft Steffy Stans, onderzoeker bij Zuyd Hogeschool, een presentatie gegeven over de communicatiekeuzehulp. Een test-versie van de communicatiekeuzehulp website is inmiddels ontwikkeld. Om de kwaliteit van de keuzehulp/website te verbeteren, willen zij graag jouw mening weten!