Afasieteam

Voor communicatieproblemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel.

Wat is een Afasieteam?

Een afasieteam is een team van verschillende zorgprofessionals die dynamisch samenwerken. Zij adviseren mensen met (complexe) communicatieproblemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Met hun expertise wordt gerichte diagnostiek verricht en een op maat gemaakt (behandel)advies opgesteld. Het afasieteam biedt op deze manier passende ondersteuning aan mensen die getroffen zijn door afasie, spraakapraxie en/of andere cognitieve communicatieproblemen.

Een afasieteam kan benaderd worden voor zowel een uitgebreid taalonderzoek als voor laagdrempelig (intercollegiaal) overleg.

Binnen verschillende (specialistische) revalidatiecentra in Nederland bestaan afasieteams. De werkwijze per afasieteam verschilt. Hieronder leest u welke zorgprofessionals vaak onderdeel uitmaken van een afasieteam. Per casus wordt bekeken wiens expertise nodig is. Het kan dus zijn dat één van de onderstaande zorgprofessionals niet betrokken is.

Wie zitten in een afasieteam?

De volgende zorgprofessionals zijn betrokken en werken nauw samen:

  • Revalidatiearts: beoordeelt de medische voorwaarden voor goede communicatie en zorgt voor een geïntegreerde medische benadering.
  • Klinisch linguïst (taalkundige): onderzoekt de aard en ernst van de neurologische taalstoornissen en analyseert de onderliggende stoornis.
  • Neuropsycholoog: evalueert, indien nodig, de denkfuncties en analyseert de bredere impact van de communicatieproblemen op het dagelijks leven.
  • Logopedist: onderzoekt het communicatief functioneren.

Gezamenlijk wordt een advies op maat verstrekt aan de persoon met afasie en de verwijzer.

Waar vind ik een Afasieteam?

Raadpleeg de ZorgZoeker – AfasieNet om per regio de afasieteams te vinden. Neem vervolgens contact op met het desbetreffende afasieteam.

Wist u dat…

  • U voor algemene informatie over afasie, spraakapraxie en cognitieve communicatiestoornissen terecht kunt op AfasieNet?
  • Huisartsen en specialisten zoals neurologen kunnen verwijzen naar een afasieteam?
  • Een logopedist uit de eerstelijnszorg met advies van een afasieteam therapie handvatten kan krijgen om de therapie zelf goed voort te zetten?
  • De aanwezigheid van een naastbetrokkene bij de eerste kennismaking met de zorgprofessionals van afasieteams erg op prijs gesteld wordt?
  • U bij een aantal afasieteams ook hulp kan inschakelen voor een vermoeden van progressieve afasie als gevolg van een vorm van dementie? In dit geval is ook een geriater betrokken.
  • Er voor het raadplegen van een afasieteam geen aanvullende verzekering nodig is?
  • Een aantal afasieteams ook hulp kunnen bieden aan kinderen met communicatieproblemen na verworven hersenletsel?

Geef een reactie

woensdag 02-10-2024

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie