A-factor winnaar van de Harry Moeskops Bokaal 2021!

De A-factor is de winnaar geworden van de Harry Moeskops Bokaal 2021. Er waren dit jaar meerdere nominaties, maar allemaal voor de A-factor. Hiermee was de keuze voor de jury duidelijk!
Via ZOOM kregen zij de prijs online uitgereikt door Harry Moeskops, de naamgever van de bokaal.

Wat is/Wie zijn de A-factor

DE A(fasie)-FACTOR is een foto- en film-expo én een participatie platform.

De A-factor bestaat uit Edwin Kooren, Roswitha Eshuis en Christine Versluis. Zij vormen een platform van jonge mensen die op creatieve wijze bekendheid geven aan afasie. In 2020 hebben ze bijvoorbeeld vier korte filmpjes gemaakt die tijdens de Week van de Afasie 2020 zijn gelanceerd.

Doel

Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers kennis te laten maken met individuele mensen met afasie. Hoe hun wereld ingrijpend is veranderd sinds zij afasie hebben. En met welke vooroordelen zij dagelijks te maken hebben. Maar ook hoe klein de verschillen soms zijn. En hoe snel wij als anders bestempeld worden als we afwijken van de norm. Het doel van DE A-FACTOR is om bezoekers oog in oog te laten staan met, en zich te spiegelen aan mensen met een beperking om zo te ontdekken dat wij niet zoveel van elkaar verschillen.

Expositie

De A-FACTOR is een expositie van foto’s en intieme videoportretten van jonge mensen met afasie die ons hun belevingswereld laten zien. Acht jonge mensen met afasie in een drieluik. Fotograaf Edwin Kooren, die zelf door hersenletsel afasie kreeg, fotografeert ze op hun favoriete plek in een vervreemdende, vaak contrasterende situatie. Film- en documentairemaker Roswitha Eshuis laat met haar intieme videoportretten deze jonge mensen vertellen over hun leven vóór en na afasie. Over hun dromen, nieuw en oud. Taalkundige en logopedist Christine Versluis vult de beelden aan met tekst.

Citaten

Hierbij enkele citaten uit de nominaties:

  • De interviews zijn prachtig rustig, aangepast aan de afasie van de persoon.
  • Het is prachtig gefilmd, voor de spiegel. Zoals mensen zichzelf zien. En zoals iemand met een facialis parese dus ook zichzelf ziet. Dus níet zoals wíj ertegenaan kijken.
  • De foto’s zijn schitterend! Door iemand gemaakt met inzicht in zowel de binnen- als de buitenkant van mensen!
  • Wat een moedige, sterke jonge mensen zijn dit allemaal.
  • Edwin Kooren is een voorbeeld voor andere mensen met afasie. Hij laat zien: ga op zoek naar wat wél kan.
  • Roswitha Eshuis ziet wat mensen met afasie wel kunnen.
  • Modellen met afasie poseren met open blik in de camera. Op hun favoriete plek. En ze doen wat ze het liefste doen. Ze laten zien hoe zij gezien willen worden. In de buitenwereld. Op de video zien zij zichzelf. Ze kijken in de spiegel. Ze vertellen wie zij zijn. In hun binnenwereld. (https://www.afactor.nl/over-de-a-factor/de-expositie/)

Over de leden van de A-factor

Fotograaf Edwin Kooren (1975) werd in 2014 getroffen door een herseninfarct. Voorheen was hij werkzaam bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers) en beoefende hij marine topsport, nu is hij professioneel fotograaf. Hij maakte onder meer portretten voor het kunstproject ‘De 8ste dag’ van het Culturele Hoofdstadjaar in Leeuwarden in 2018. Samen met Jacqueline Poorte beschreef hij het verhaal van zijn ziekte in woord en beeld in ‘Volle kracht vooruit…kanker en afasie’ (2018). Door zijn energieke, rustige en vastberaden houding, en zijn optimisme is hij een rolmodel voor anderen met afasie. Voor meer informatie en Edwin’s werk zie https://edwinkoorenfotografie.nl/

Filmmaker en visueel antropoloog Roswitha Eshuis (1973) was producer van films, tv-series en culturele evenementen. Zij maakte daarnaast zelf documentairefilms over minderheidsgroepen in de Nederlandse samenleving. De film Mama Blessing (2008) gaat over een Nigeriaanse vluchtelinge en Achter het Masker (2012) vertelt over Chinees-Nederlandse jongeren in Den Haag. In 2020 ging de documentaire De Prijs in première, een portret van drie vrouwen die moeten leren leven met de gevolgen van afasie. Films van Roswitha staan op https://vimeo.com/user37280696

Taalkundige en logopedist dr. Christine Versluis (1973) promoveerde in 2018 aan de VUA op haar onderzoek naar verwachtingen en vooroordelen in gesprekken met personen met afasie. Zij werkt voor het Afasiecentrum Amsterdam en is tot oktober 2021 bestuurslid geweest van AfasieNet, het platform voor afasie in Nederland. Zij gelooft dat participatie draait om productief samenwerken tussen mensen met en zonder beperking. Een participatieproject is voor alle betrokkenen een kans is om te leren, te inspireren en om bij te dragen aan een betere samenleving.

Meer weten over de A-factor?

Hier kun je meer lezen over de A-factor.

In juni 2021 zijn Edwin Kooren en Christine Versluis van de A-factor bij zowel radio 5 als radio 1 te gast geweest naar aanleiding van de expositie!

  • NPO5: Open huis op zaterdag 19 juni luister je hier terug. Het gesprek vind je in het 2e uur, vanaf 1:12′.
  • NPO 1: De Nieuws BV op maandag 28 juni luister je hier terug, vanaf 0:51′.

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie