Kunnen apps de afasietherapie verbeteren?

Volledige titel: Het verbeteren van de dagelijkse communicatievaardigheden van mensen van afasie door het gebruik van een therapie-app.

Onderzoeker: Pauline Cuperus

Korte titel Kunnen apps de afasietherapie verbeteren?
Volledige titel Het verbeteren van de dagelijkse communicatievaardigheden van mensen van afasie door het gebruik van een therapie-app.
Onderzoeker Pauline Cuperus
Instelling Rijksuniversiteit Groningen / Macquarie University Sydney
Promotor/begeleider Roelien Bastiaanse, Dörte de Kok, Vânia de Aguiar en Lyndsey Nickels
Website https://www.rug.nl/staff/p.a.cuperus/research

Inleiding

In de afgelopen jaren is er binnen de logopedie steeds meer aandacht voor het gebruik van therapie-apps door mensen met afasie. Meer en meer worden zulke apps gebruikt als aanvulling op de reguliere afasietherapie. Toch is er nog relatief weinig onderzoek gedaan op dit gebied. Wat voor apps zijn er beschikbaar? Hoe staan logopedisten en mensen met afasie tegenover het gebruik van zulke apps? En hoe kunnen we therapie-apps zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de gebruikers?

Onderzoeksplan

In dit onderzoek hopen we deze vragen te beantwoorden en zo een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden binnen dit gebied. Vervolgens hopen we deze informatie te gebruiken om zelf een nieuwe therapie-app te ontwikkelen. In deze therapie-app willen we ons focussen op het verbeteren van de dagelijkse communicatievaardigheden. In de app kunnen mensen met afasie oefenen met het voeren van alledaagse gesprekken. De effectiviteit van de therapie-app willen wij gaan testen in een groep personen met afasie. Op deze manier willen we een platform bieden waar mensen met afasie hun zelfvertrouwen en communicatievaardigheden kunnen verbeteren zodat zij beter voorbereid zijn op interacties in het dagelijkse leven.

groningen

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie