Week van de Afasie – Persbericht

Van 10-17 oktober vindt de tweede “Week van de Afasie” plaats. In dit bericht vind je het persbericht dat je kunt gebruiken voor de afdeling communicatie van je instelling.

Week van de Afasie 2020

In de week van 10 – 17 oktober 2020 organiseert AfasieNet voor de tweede keer De Week van de Afasie. AfasieNet wil hiermee bekendheid geven aan afasie en laten zien dat deze taalbeperking mensen in heel Nederland raakt. De Week van de Afasie wordt gedragen door mensen met afasie zelf, hun naasten, logopedisten, afasietherapeuten, docenten, studenten, wetenschappers en verwijzers. Prof. dr. Erik Scherder is opnieuw Ambassadeur van de Week van de Afasie. Samen met hem nodigt AfasieNet iedereen die met afasie te maken heeft uit om activiteiten te organiseren en ervaringen te delen.

Vanaf 25 september is de Week van de Afasie-website online. Daar kunnen acties worden aangemeld en verschijnen ze op de speciale digitale landkaart. Op de kaart kun je zien wat er in jouw omgeving te doen is rond afasie.

In de Week van de Afasie komt AfasieNet zelf met een nieuwe brochure over afasie en met een serie informatieve videoclips. Beide zijn producten van een vruchtbare samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, vrienden en professionals.

30.000 Nederlanders met hun partners, kinderen, vrienden, buren

Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, kunnen mensen met afasie problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Iemand met afasie kan daardoor niet goed onder woorden brengen wat hij wil zeggen. Dat is niet alleen lastig voor diegene zelf, maar ook voor gesprekspartners. In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie, een stoornis waar ook een heel sociaal netwerk mee te maken heeft: partners, kinderen, ouders, familieleden, kennissen, vrienden, collega’s, hulpverleners, ambtenaren en middenstanders.

Sociaal isolement

Afasie maakt mensen eenzaam. Weer aan het werk gaan is heel moeilijk. Het tempo van communicatie ligt simpelweg te hoog en je taalvermogen is vaak te beperkt. Voor de gemiddelde Nederlander, waaronder ook zorgambtenaren en hulpverleners, is het lastig om begrip op te brengen voor de situatie van mensen met afasie. Dat komt omdat de meesten te weinig kennis hebben over deze beperking. Hierdoor weten zij zich niet goed te gedragen als zij iemand met afasie ontmoeten. Om hier verandering in te brengen organiseert AfasieNet de Week van de Afasie.

Check vanaf 25 september https://www.afasienet.com/weekvandeafasie of er bij jou in de buurt of op het werk ook aandacht is voor afasie tussen 10-17 oktober.
In de Week zelf doen alle actievoerders op de site verslag door foto’s, video’s, tweets en andere berichten te posten.

Contact

Persbericht

Download hier het volledige persbericht om door te sturen naar bijvoorbeeld de afdeling Communicatie van je instelling waar je werkt.

dinsdag 15-09-2020

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie