Programma
Donderdag 13 maart
Donderdag 13 maart 20.00-21.00 – Praktische adviezen voor ondersteunde communicatie bij volwassenen met ernstige afasie
Frank Paemeleire, AZ Maria Middelares, Arteveldehogeschool & Postgraduaat Neurogene Communicatiestoornissen
Ondersteunde communicatie bij volwassen met ernstige afasie betekent een specifieke uitdaging binnen de revalidatie. Het gebruik in dagelijkse situaties van klassieke hulpmiddelen zoals een communicatiekaart, -boek of -app is namelijk vaak heel beperkt.
In deze praktische webinar geven we eerst een aantal specifieke kenmerken van de doelgroep. Vervolgens illustreren we onderdelen van GLOBAMIX (Paemeleire & Moerkerke, 2020), een uitgebreide toolbox waarmee de communicatieve restvaardigheden van personen met ernstige afasie via een dynamisch assessment in kaart gebracht kunnen worden. We sluiten af met zes praktische adviezen die een traject met betrekking tot ondersteunde communicatie kunnen vormgeven.
Donderdag 20 maart
Donderdag 20 maart 16.00-17.00; Het eerlijke verhaal van Fred en Annemieke over hulpmiddelen bij afasie
Rianne Beudeker, Zinvol Logopedie
In deze webinar nemen we je mee in het verhaal van Fred (80) die door een hersenbloeding een ernstige afasie heeft. Fred heeft een communicatiehulpmiddel wat kansen biedt om te communiceren, maar er zijn ook uitdagingen voor hem en zijn vrouw. Kortom, een eerlijk verhaal over het gebruik van een hulpmiddel bij ernstige afasie.
Donderdag 27 maart
Donderdag 27 maart; 9.00-10.00; Zelf in contact blijven, ongeacht afasie
Dr. Femke Nouwens, Afasieteam Rijndam Revalidatie Rotterdam
Afasie is een verworven taalstoornis. Er is grote variatie in ernst, aard en passende behandeling van de taalproblemen. Afasie heeft een grote impact op het dagelijks leven, want vanzelfsprekende dingen als lezen, schrijven, begrijpen en spreken gaan niet meer automatisch goed. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afasie en de impact van afasie op zelfstandig leven. Een logopedist kan adviseren over communicatiehulpmiddelen die ingezet kunnen worden in de alledaagse communicatie. We gaan in op praktische en laagdrempelige hulpmiddelen voor problemen in de verschillende taal- en communicatiedomeinen. En er worden handvatten gegeven voor het laten slagen van het inzetten van dit soort hulpmiddelen.
Maandag 31 maart
Maandag 31 maart: online hulpmiddelenmarkt van 13.00-16.00,
met product- en informatiewebinars van o.a. Touch to Tell, TouchSpeak, KMD/Smartbox, Jabbla en Tobii Dynavox.
Maak kennis met de nieuwste communicatiehulpmiddelen om te ondersteunen in de communicatieve en cognitieve uitdagingen bij mensen
Kosten en inschrijving
Kosten zijn:
- ISAAC-NF leden; gratis
- niet-ISAAC-NF leden; 15 euro per webinar
Aanmelding voor de webinars is verplicht, ook voor ISAAC-NF leden. Aanmelden vóór 1 maart. Na aanmelding via het formulier op de website krijg je vanzelf de links naar de webinars doorgestuurd. Alle webinars worden opgenomen en zijn in april en mei terug te kijken, voor wie zich heeft aangemeld. De links naar de opnamen zullen eind maart opgestuurd worden naar iedereen die zich heeft opgegeven.
Meer informatie en inschrijven
Zie hier voor meer informatie en het inschrijfformulier