In memoriam: Marijke van Mourik

Tijdens de kerstvakantie bereikte ons het droevige nieuws dat op 21-12-21, op 68-jarige leeftijd, onze oud-collega Marijke van Mourik is overleden.

Wij kenden Marijke uit de beginperiode van haar carrière. Zij was de eerste neuropsycholoog van de Stichting Afasie Rotterdam (nu het Afasieteam Rijndam).

In deze rol heeft zij belangrijk werk verricht voor de diagnostiek en behandeling van afasie. Zij ontwikkelde de GANBA, een serie -aangepaste- taken voor het onderzoeken van cognitieve functies, naast de taal, bij mensen met een ernstige afasie. De GANBA is inmiddels onmisbaar in de diagnostiek. We kunnen nu sterke en zwakke punten in de cognitie in kaart brengen die anders gemaskeerd blijven door de afasie.

In deze zelfde periode deed zij promotieonderzoek naar verworven hersenletsel bij kinderen, met gevolgen als mutisme, dysartrie en afasie. Dit getuigt van haar brede oriëntatie binnen de (neuro)psychologie. Ook buiten het werk toonde Marijke een brede interesse in diverse onderwerpen, met een centrale plaats voor de menselijke maat en gevoelens. Wij kenden Marijke als een zeer betrokken, gedreven persoon met daarbij het nodige gevoel voor humor en (zelf)relativering.

Uiteindelijk koos Marijke voor het helpen en ondersteunen van mensen in haar baan als hoofd medische psychologie in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis Vlissingen. Hier was zij werkzaam tot aan de diagnose van haar ziekte in 2016.

Wij wensen haar naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies. De gedachte aan Marijke leeft voort in ons werk.

 

Sandra Wielaert, logopedist Afasieteam Rijndam
Yvonne van der Voort, GZ Psycholoog, Afasieteam Rijndam

zondag 30-01-2022

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie