Gastblog Vicky

Vicky Voorbraak is ruim 20 jaar werkzaam als logopedist met expertise op het gebied van afasie. Zij werkt als logopedist bij UMCG Beatrixoord Centrum voor Revalidatie met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.
Daarnaast is zij oprichtster van Stichting In Contact met Afasie (www.incontactmetafasie.nl).
Sinds het najaar van 2021 heeft zij de deuren geopend van “Wachtershof”, een gastenverblijf in Zuidlaren (Drenthe) voor met name personen met afasie en hun naasten (www.wachtershof.nl).
AfasieNet vroeg haar naar haar eerste ervaringen als houdster van dit unieke gastenverblijf.

Droom

Hoe het allemaal begon……..

Tijdens de laatste stage van de logopedie-opleiding ging mijn hart sneller kloppen van afasie. Ik vond het een bijzonder fenomeen.
Bij sommigen een geheel nieuwe taal, bij anderen de mond gesnoerd. Ik wilde er heel graag nóg meer over weten, dus twee jaar doorstuderen!
Eenmaal aan het werk met mensen met afasie zag ik ook de gevolgen op langere termijn.

Hoe ingrijpend om in een snelle, taalrijke maatschappij te moeten functioneren als je in een trager tempo moet zoeken naar de juiste woorden.
Daar komt nog bij dat velen naast afasie ook problemen ervaren in verplaatsen en handelen. Hierdoor is terugkeer naar bijvoorbeeld werk een hele uitdaging of zelfs onmogelijk geworden.
Al met al intensief.

Ik kreeg een idee!

Hoe mooi zou het zijn een afasiehotel te starten waar mensen met afasie kunnen verblijven maar ook kunnen werken.
Worden we niet allemaal blij van ontspanning, het ervaren van zingeving en onder gelijkgestemden zijn? Win-win dus!

20 jaar later

In iets andere vorm is Wachtershof, een aangepast gastenverblijf voor met name mensen met afasie, sinds eind 2021 een feit.

Wachtershof

Wachtershof

Inmiddels zijn we 19 boekingen verder. Naast echtparen van wie de man of vrouw afasie heeft, hebben we vriendenstellen en zelfs koppels met allebei afasie mogen ontvangen.
Omdat het verblijf is aangepast en beschikt over hulpmiddelen, kunnen ook mensen met bijvoorbeeld spierziekten, reuma, dwarslaesie of MS verblijven.
Het mooie hiervan is, dat er over en weer tips gegeven worden. Van een badmat onder de douchestoel tot aan een stapeltje afgescheurde vellen toiletpapier naast de rol.

Inmiddels werk ik al 20 jaar in de revalidatie, maar er is een wereld voor me open gegaan!
Dat begon al bij de bouw. Mijn ergotherapie-collega’s dachten mee in de inrichting en vormgeving. Fijn dat gasten nu geïnspireerd raken of praktische ideeën opdoen, nu zij vaak zelf genoodzaakt zijn om te verbouwen.

Uniek verblijf

Voor zover ik weet bestaat er in Nederland nog geen gastenverblijf dat is aangepast op gasten met communicatieve, cognitieve en/of motorische beperkingen.
De informatiegids is afasievriendelijk geschreven.
Ook hebben we een keuzekaart voor het ontbijt.

In Wachtershof staat een hulpmiddelenbox waar gasten gebruik van mogen maken. Hierin zit bijvoorbeeld een spijkersnijplank, een mes waarvan het handvat ergonomisch is vormgegeven en een noppenbord om de boterham makkelijk éénhandig te kunnen snijden.
De aangepaste afasievriendelijke handleidingen van de apparatuur maken het mogelijk nieuwe apparatuur eenvoudiger te bedienen.

Voor ik het vergeet…Wachtershof is uiteraard rolstoeltoegankelijk!

Dit alles in een huiselijke ambiance, zónder het gevoel te krijgen in een klinische omgeving te zijn.

Wat we vooral willen stimuleren is dat mensen met afasie een “dienst” aanbieden aan de gasten van Wachtershof.

Zo heeft René speciaal voor Wachtershof fietsroutes uitgezet én heeft hij voorgesteld samen fietstochten te maken.
Ook de recepten van Will’s kookvlog staan in de gids.

En het mag van alles zijn. Een rondleiding door het dorp of de omgeving, verzorgen van een soepje, samen vissen. We staan overal voor open.

Zelf hoop ik eraan bij te dragen dat er geen energie verloren gaat in de communicatie, maar bovenal dat mensen helemaal zichzelf kunnen zijn!

Vakantie "vieren"?

De gasten die tot nu toe zijn geweest kwamen voornamelijk uit de Randstad. Even de rust zoeken in het landelijke Drenthe. Voor de één weer voor het eerst sinds de beroerte op vakantie en voor de ander eens wat anders dan een hotel.

Dat kan soms best spannend zijn. Vooraf alles goed checken aan medicatie. Eventueel de eigen hulpmiddelen niet vergeten. Al dan niet samen inpakken en dan nog de rit naar de vakantiebestemming.

Eenmaal aangekomen doet vertoeven in een andere streek een mens goed.
Keerzijde is dat structuur, routine en soms ook de overgenomen zorg in de thuissituatie wegvallen.
Dat kan ervoor zorgen dat het toch net wat minder relaxed is, ook voor de partner.

Om dit te voorkomen kan een mantelzorgmakelaar eventueel uitkomst bieden.
Deze denkt met je mee in wat je kunt regelen aan bijvoorbeeld zorg op het vakantie-adres. Zo ook kan het type accommodatie nét dat beetje extra comfort geven.
Op de websites van bijvoorbeeld de Zonnebloem en Eelke (www.eelkedroomt.nl)  staan mooie vakantieplekjes die geheel rolstoeltoegankelijk zijn. Wachtershof staat er ook op!

Gelukkig zie ik tot nu toe gasten met een ontspannen blik en brede lach weer huiswaarts gaan. Dankbaar dat de eerste vakantie-ervaring sinds de beroerte zo’n succes was of heerlijk kunnen genieten van de andere omgeving, aandacht en elkaar.

Benieuwd

Ik ben eens benieuwd….waar hebben jouw cliënten vooral behoefte aan op vakantie sinds zij afasie hebben?
Laat het me gerust weten via info@wachtershof.nl

Allemaal een heel fijne zomer en eventueel mooie vakantie gewenst!

Hartelijke groet,
Vicky Voorbraak

Nog een kijkje in Wachtershof…

woensdag 31-08-2022

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie