Gastblog van Vicky: ‘Ik ga op reis en neem mee: afasie’

Vicky Voorbraak is ruim 20 jaar werkzaam als logopedist met expertise op het gebied van afasie. Zij werkt als logopedist bij UMCG Beatrixoord Centrum voor Revalidatie met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Daarnaast heeft zij vorig jaar Stichting In Contact met Afasie opgericht (www.incontactmetafasie.nl).
Eind deze zomer hoopt zij de deuren te kunnen openen van “Wachtershof”, een Bed & Breakfast in Zuidlaren (Drenthe) voor personen met afasie en diens naasten.
Toen Hannelore haar vroeg een gastblog te schrijven over ‘afasie en vakantie’, heeft zij geen seconde getwijfeld!

'Ik ga op reis en neem mee: afasie'

We kennen het allemaal wel de taal niet machtig te zijn in een ander land.  Met handen en voeten iets duidelijk moeten maken. ‘Twee van die dingen daar. Nee, niet die. Die! Of Google-Translate erbij. Maar ja, als er binnen talen weer diverse dialecten zijn kan het soms ook uitlopen op iets onbegrijpelijks.

Daar kan onze Koning Willem-Alexander over meepraten. Het is alweer heel wat jaren geleden…. Hij hield een speech in Mexico. In het Spaans zei hij in plaats van “een slapende garnaal wordt meegenomen door het getij”, dat de garnalen “naar de kloten” gingen.
Zo onhandig als je de taal niet spreekt!

Voor personen met afasie is dit dagelijkse kost in éigen land. Voor immigranten of buitenlandse toeristen die Nederlands proberen te spreken kan nog wel enige sympathie worden opgebracht, maar voor een taalgenoot die niet goed kan spreken lijkt dit niet altijd vanzelfsprekend!

Associaties

Ik ben graag in gesprek met personen met afasie en diens naasten over een betekenisvol leven met afasie. Gesproken over ‘vakantie’ kwamen eens tijdens een groepssessie onderstaande associaties voorbij:

Aanpassing

Bij doorpraten over dit onderwerp met personen met afasie wordt niet zelden een traantje weggepinkt. Mooie herinneringen. Hoop op het weer kunnen maken van een vergelijkbaar tripje. Verlies. Maar ook dankbaar dat het nog kan, ook al vraagt het om aanpassing. Aanpassing voor zowel de persoon met afasie als voor de metgezel want op vakantie gaan met afasie kan op een safari lijken. Geen giraffen in het veld, maar wel beren op de weg. Door bijkomende problemen in mobiliteit en veranderingen in energie en cognitie kan de vakantie toch wat minder ontspannend zijn dan gewend.

Denk aan steile steegjes in pittoreske bergdorpjes, die worden een uitdaging met de rolstoel. Drukke steden bezoeken kan het hoofd doen overlopen. Bij het lezen van een menukaart kunnen de letters gaan duizelen. De Mediterrane toeristische plaatsen spelen hier overigens vaak handig op in. De vitrines met voorbeeldgerechten en afbeeldingen van pasta’s en pizza’s op de kaart doen het goed! Gelukkig hebben de telefoons tegenwoordig ook behoorlijk wat mogelijkheden. We kunnen veel opzoeken en laten zien.

Nieuwe herinneringen

Vaak is op vakantie gaan een fijne tijd om even échte aandacht te hebben voor elkaar maar ook weer de verbinding te zoeken en gezamenlijke, nieuwe, herinneringen op te bouwen. Gelukkig is dat ook mogelijk zonder er altijd woorden aan te geven. Je kunt later samen terugkijken naar de foto’s. En wie weet zijn er dan helemaal geen beren op de weg meer te zien!

Tips van lotgenoten en naasten

Een aantal mooie verkregen tips voor lotgenoten en diens naasten, wil ik jullie niet onthouden:

 • Bereid je goed voor en stem af wat je allebei leuk lijkt;
 • Vraag op de locatie na of er gewenste aanpassingen zijn en neem eigen hulpmiddelen mee;
 • Na een reisdag eerst rust nemen;
 • Laat de planning los en pak het moment;
 • Maak foto’s zodat je herinneringen kunt ophalen zonder woorden;
 • Schakel de GPS-trackers in. Ieder even zijn of haar eigen weg gaan, het voorkomt onrust en mocht er iets zijn dan kun je elkaar makkelijk opsporen;
 • Ga vóór of ná de drukte naar het restaurant en laat in de keuken het vlees eventueel al snijden;
 • Huur via PGB zorgverleners in, zo heeft de mantelzorger ook even écht vakantie.

Allemaal een heel fijne zomer en eventueel mooie vakantie gewenst!

Hartelijke groet,

Vicky Voorbraak

maandag 12-07-2021

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

 • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

  Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie