Boek en tentoonstelling: UIT JE WOORDEN

De kunstenaar Marline Fritzius (1936 – 2006) werd in de bloei van haar leven door afasie getroffen. Ruim tien jaar na haar overlijden verschijnt als eerbetoon het boek Uit je woorden. Leven en werk van Marline Fritzius.
V
an 20 juni tot 16 juli is in haar voormalige woonhuis en atelier tevens een gelijk genaamde overzichtstentoonstelling te zien.

Inleiding

Fritzius was een veelzijdig kunstenaar, naast aquarel werkte zij in verschillende andere technieken, zoals linoleumsnede, etsen, olieverf, potlood en hootskool. Al even gevarieerd zijn haar onderwerpen: portretten, stadsgezichten, landschappen, bloemen, planten en interieurs. In 1970 opende haar eerste solotentoonstelling, waarbij nagenoeg al haar werk werd verkocht.

'Monterosso'

'Monterosso'

Operatie

Aan Fritzius’ carrière leek enkele jaren later abrupt een einde gekomen toen ze na een operatie afasie kreeg. Ze wist na enkele donkere jaren haar leven weer betekenis te geven door opnieuw te gaan schilderen. Met veel doorzettingsvermogen leerde zij om met haar andere hand te werken en maakte haar belangrijkste werken: in waterverf uitgevoerde tekeningen van bloemen, planten en mossen, die met bijna wetenschappelijke aandacht voor detail zijn weergegeven.

Uitzicht Rüti

Uitzicht Rüti

Nieuw doel

Fritzius wist hoe stimulerend het kan zijn om in beelden te denken en werken. Deze ervaring wilde ze lotgenoten bieden door hen onder begeleiding van kunstenaars te laten schilderen of boetseren. Ze ontwikkelde het concept voor de Stichting Marline Fritzius en stelde haar huis aan de Brouwersgracht in Amsterdam beschikbaar. Fritzius was actief betrokken bij de voorbereidingen, maar stierf kort voor de officiële opening.

Overzichtstentoonstelling

Uit je woorden, leven en werk Marline Fritzius is het eerste boek over haar leven, werk en unieke kijk op het omgaan met afasie. Tegelijkertijd is in haar Amsterdamse atelier een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien.

Meer informatie

Meer informatie over boek, tentoonstelling en over de Stichting Marline Fritzius? Klik dan hier.

Foto Marline Fritzius: Philo Bregstein

woensdag 23-05-2018

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie