Besluit: geen erkende specialisaties binnen de logopedie

De NVLF en het SRO-L (Studierichtingsleiders Overleg Logopedie) hebben op 11 juni unaniem besloten om geen erkende specialisaties binnen de logopedie te ontwikkelen.

De huidige maatschappelijke ontwikkelingen, de ontwikkelingen in de zorg en de ontwikkelingen binnen de logopedie maken dat het vakgebied logopedie zich verder ontwikkelt. Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid dat de NVLF en het SRO-L ervoor hebben gekozen om te kijken naar de toegevoegde waarde van erkende ‘specialisaties’ binnen de logopedie.

Een hiervoor speciaal opgerichte projectgroep heeft 1,5 jaar lang gedegen onderzoek gedaan en bij verschillende partijen geïnventariseerd wat de mogelijkheden, voorwaarden en wensen zijn voor eventuele specialisaties. AfasieNet was één van deze partijen.

Specialisaties leiden niet tot verbetering

Het uitgebreide onderzoek heeft geen duidelijke meerwaarde aangetoond voor de invoering van erkende specialisaties. De NVLF en SRO-L zien geen toegevoegde waarde in de vier voorgestelde specialisaties van de projectgroep. Manon van der List (bestuurslid NVLF en logopedist): ‘De logopedist is al een gespecialiseerde therapeut die met aandachtsgebieden voldoende kan laten zien waar zijn/haar meerwaarde ligt’.

Verder blijkt dat specialisaties bij de verpleegkundigen en fysiotherapeuten niet hebben bijgedragen aan verbetering van de kwaliteit van de zorg. Een ander belangrijk argument dat de NVLF en het SRO-L geven is dat het uitrollen van specialisaties een lastenverzwaring voor het werkveld met zich meebrengt. Gertrude Priester (hogeschool Windesheim): ‘We zetten juist in op minder regels voor de logopedist en meer tijd voor de patiënt’.

Meer informatie

De NVLF en SRO-L komen op korte termijn nog een keer bij elkaar om met elkaar door te praten over hoe logopedisten zich kunnen blijven ontwikkelen en toekomstig bestendig blijven.

maandag 25-06-2018

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Webshop

  • Bestel online voorlichting, spel- en oefenmaterialen, de Afasie Nieuwslezer, Top! 2Games, Top! Woordvinding en meer.

    Webshop

Als deelnemer heb je toegang tot

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie