Terugblik op het Hersenfestival

Angelique is 11 mei naar het Hersenfestival geweest. Ze vertelt haar ervaringen.

Introductie

Samen met Inge, een lotgenote NAH, ben ik naar het Hersenfestival geweest in Singer Theater in Laren. Zij had een kaartje voor me.

Ik geef hier een verslag van het Festival. Er was een hersenmarkt en 4 wetenschappelijke sprekers.

Eerst gingen wij naar de hersenmarkt. Ik heb Slaap en slapeloosheid en Geheugen bezocht. In de theaterzaal kwamen vervolgens waren de sprekers aan het woord.

Slaap, slapeloosheid en geheugen

Prof. dr. Eus van Someren vertelde over slapeloosheid. Eus van Someren wil nog beter begrijpen waar slapeloosheid vandaan komt. Slapeloosheid is nr. 2 op de lijst van ‘ongemakken’.

Veel mensen die wakker blijven zijn, terwijl ze dienen te slapen, zijn hyperactief. Ik heb bij tijd en wijle ook last van slapeloosheid.

Voorts Prof. dr. ir. Charlotte Teunissen. Zij werkt aan een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan aantonen.

Het voordeel van deze bloedtest is dat die minder belastend én goedkoper is dan de huidige methoden om te bepalen of iemand de ziekte heeft. Mensen konden bloed geven voor het onderzoek. Zo’n 100 mensen hebben dat gedaan op deze dag.

Beweging

Er was een pauze van een uur.

We gingen verder met Dr. Ineke van der Ham. Ze onderzoekt en ontwikkelt een test en training voor mensen die problemen ervaren bij het oriënteren na niet aangeboren hersenletsel. Ik heb een goed richtingsgevoel doordat ik wandelingen organiseer voor en na mijn beroerte. Maar het begin van een wandeling ontdekken is een probleempje voor mij.

Tot slot prof. dr. Erik Scherder over de invloed van bewegen en muziek op de hersenen. Ik heb hem al eens eerder ontmoet bij ‘Dinges’, Het Afasie Events uit Amsterdam. Erik Scherder had het erover dat lastige dingen veel meer voor de witte massa in je hersenen doen dan bijv. op de bank hangen. “Wandelen is goed voor je”, zei de professor. Ik wandel graag. Helaas niet zo ver en niet zo snel meer als voor mijn voor mijn beroerte. Maar ik loop nog wel. Zoveel mensen kunnen dat niet meer naar hun hersenletsel. Naar buiten, de natuur in kan echter ook als je in een rolstoel of een scootmobiel zit.

Voor meer informatie is er een website: ‘Wandelen met een beperking’.

1 reactie

  • Hoi Angelique,
    Eens, natuur en muziek en BEWEGEN ??‍♂️??‍♂️?is goed het brein ?.

    Buitenlucht ? ook, helpt slapen EN regelmaat.
    Leefstijl !!!
    Gr, Rene

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Reageren is niet meer mogelijk.

dinsdag 21-05-2019

in categorie:

1 reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie