Voortzetting onderzoek ‘Goed verhaal, korte zinnen’

Eerder verscheen onderstaande oproep op AfasieNet. Meerdere mensen met afasie hebben toen op onze oproep gereageerd, waarvoor onze dank! De oproep verschijnt nu opnieuw, omdat de pilotstudie naar de therapie-app SimpTell wordt gecontinueerd. Marina Ruiter is dus nog steeds op zoek naar deelnemers voor dit onderzoek.

Doel onderzoek

Na een beroerte kan praten in je moedertaal moeilijk zijn. Dit noemt men afasie.

Zelfs na langdurige therapie, lukt het soms niet meer losse woorden tot een goedlopende zin te vormen. Als dit blijvend is, is communiceren frustrerend en moeizaam.

In ons onderzoeksproject kijken we of we deze mensen kunnen helpen door ze te leren in een soort telegramstijl te praten. Bijvoorbeeld: ‘Beroerte gehad. Nu in telegramstijl vertellen. Lekker snel. Toch duidelijk’.

SimpTell is een (web)applicatie om de telegramstijl te oefenen, eventueel samen met uw logopedist. SimpTell is gebaseerd op eerder wetenschappelijk onderzoek. In eerder onderzoek konden alle deelnemers leren om te praten in telegramstijl. De meesten konden sneller en toch net zo begrijpelijk communiceren. Dit kan het spreken dagelijkse situaties makkelijker maken.

SimpTell lijkt op de behandelprogramma’s uit eerder onderzoek. Echter, SimpTell is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Het doel van dit onderzoek is daarom om uit te zoeken of SimpTell tot een snellere communicatie leidt.

Deze resultaten kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een therapie voor mensen voor wie afasie blijvend is.

Oproep

We zijn op zoek naar mensen die aan dit onderzoek willen en kunnen deelnemen. U komt mogelijk voor deelname in aanmerking als u

  • Door de afasie vooral moeite heeft met het spreken in zinnen.
  • Minimaal 6 maanden terug (één keer) een beroerte doormaakte in de linkerhersenhelft.
  • Nederlands uw moedertaal is.
  • Instemt met het behandeldoel: vaker leren spreken in telegramstijl.

Of u geschikt bent om deel te nemen, stemmen we samen verder af. Als u begeleiding krijgt voor uw afasie, kunt u ook vragen of uw behandelend logopedist of afasietherapeut contact met mij opneemt.

Dit onderzoek duurt 8 weken. In week 1 en 8 voert u enkele taaltests uit (duur: 60-90 min). De onderzoeker komt daarvoor bij u aan huis. In week 2 tot en met 7 krijgt u in totaal 30 uur telegramstijltherapie met SimpTell.

Interesse?

Neem (vrijblijvend) contact op met Marina Ruiter via m.ruiter@let.ru.nl.

vrijdag 28-02-2020

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie