Algemeen
Hallo,
Wij zijn Edwin, Ilse en Jan. Eén keer in de week op de woensdagochtend komen wij bij elkaar voor de afasiegroep van Hersenz in Leeuwarden.
We doen dan verschillende activiteiten. We beginnen elke week met de ‘Keek op de week’. Iedereen vertelt dan over een onderwerp van de afgelopen week.
Daarnaast voeren we vaak discussies over actuele onderwerpen. Wat onder anderen aan bod gekomen is, zijn de Olympische Spelen, het aanklagen van tabaksfabrikanten en de donorwet. Ook lezen we krantenartikelen. Deze vatten we samen door het beantwoorden van de w-vragen (wie, wat, waar, wanneer en waarom). Oefeningen voor de woordvinding komen ook regelmatig aan bod. Dat er ruimte is voor eigen inbreng zorgt vaak voor levendige gesprekken.
In de groep hebben we allemaal onze eigen aandachtspunten waar we aan werken. Voorbeelden hiervan zijn gestructureerd een verhaal kunnen vertellen, in een rustig tempo spreken, strategieën toepassen wanneer je niet op het juiste woord kan komen en teksten begrijpen die je leest.
Toepassen
Edwin vertelt dat hij in de afasiegroep heeft geleerd meer te praten in plaats van de woorden op te schrijven. Wanneer hij niet op de woorden kan komen past hij nu strategieën toe zoals de woorden omschrijven of het woord uitbeelden. Jan heeft geleerd rustiger te spreken en hierdoor zijn verhaal makkelijker duidelijk te maken. Daarnaast lukt het teksten begrijpend lezen nu goed. Wanneer Ilse minder goed uit haar woorden kan komen kan zij zichzelf nu herpakken door het tempo aan te passen. Ook heeft ze meer vertrouwen gekregen in het spreken. We vinden dat we alle drie al veel vooruit zijn gegaan.
Wat we leren in de groep proberen we in het dagelijkse leven toe te passen. Edwin fotografeert graag en kan nu meer en beter praten met de mensen die hij op de foto’s zet. Ilse doet vrijwilligerswerk en geeft Nederlandse les aan statushouders. Ze durft nu meer taken uit te voeren waarbij ze ook moet spreken. Jan werkt bij ‘Tafeltje Dekje’ en de ‘Voedselbank’. Hij praat meer met de mensen waar hij het eten bezorgt. Door het rustige spreektempo kan hij beter uit zijn woorden komen.
We zijn blij met de vooruitgang die we al hebben geboekt en zijn gemotiveerd om nog meer te leren binnen de afasiegroep. Hierboven en hieronder zijn foto’s en een film te vinden van Ilse, Edwin en Jan tijdens hun dagelijkse bezigheden.
We doen alle drie mee aan het fotoproject tijdens de 8ste dag op 8 juli. Dit is een onderdeel van Leeuwarden als culturele hoofdstad. In de stad worden dan foto’s getoond van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Wij staan ook op de foto. Daarbij kan je ook ons verhaal lezen.