Nieuwsbrief Afasiecentrum Tilburg

De deelnemers van Afasiecentrum Tilburg hebben een nieuwsbrief geschreven.

Nieuwsbrief Afasiecentrum Tilburg

In deze nieuwsbrief vertellen de deelnemers van Afasiecentrum Tilburg over de non-verbale gespreksgroep. Verder delen ze een video over de fotogroep.

Non-verbale gespreksgroep

Binnen Siza Afasiecentrum Tilburg maken we binnen de non-verbale gespreksgroep gebruik van vele communicatiehulpmiddelen om jezelf uit te drukken, waaronder tekenen.

Opdracht voor deelnemers

De deelnemers kregen de opdracht om zichzelf als boom te tekenen en hierin te verwerken hoe zij zich op het moment van tekenen voelden. Hier kwamen prachtige tekeningen uit.

Hieronder zien jullie er twee:

Boom 1

De meneer die boom 1 tekende zag zichzelf die dag als een boom met kleine wortels in het grijs. Opvallend is dat de wortels een verlengstuk hebben in het groen. Volgens dhr. staat dit voor verdere groei waar hij zichzelf in ziet. De boom heeft knoesten als tekenen van het leven. De boom draagt appels wat staat voor het graag plukken van vruchten (‘hetgeen pakken wat goed voor hem is’). Er schijnt een zon, maar er staat ook een wolk. Soms is er zonneschijn maar er zijn ook mindere dagen in het leven

Boom 2

De meneer die deze tekening heeft gemaakt heeft een boom getekend die stevig staat en vol in het blad zit. Er zitten peren in. De heer geeft aan dat hij graag letterlijk fruit zou willen plukken. Naar voren komt dat de boom eigenlijk staat voor niet hoe hij zich nu voelt maar hoe hij zich zou willen voelen. De boom staat voor een leven dat hij nu niet heeft. De heer geeft aan dat wanneer hij zou tekenen hoe hij zich daadwerkelijk voelt, de boom heel klein zou zijn.

Praten over emoties

Naar voren kwam dat door middel van tekenen er veel duidelijk gemaakt kan worden. Emoties die zich moeilijk laten vertalen in woorden, kunnen vaak wel getekend worden, wat weer aanleiding geeft tot een gesprek. We zetten het regelmatig in binnen Afasiecentrum Tilburg.

Video over Fotogroep

donderdag 20-07-2017

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie