Hoe vind je een baan als je afasie hebt?

Werk zorgt voor een inkomen, sociale contacten, zingeving en structuur. Helaas vraagt het zoeken naar een baan extra aandacht wanneer je te maken hebt met afasie. In dit artikel geeft CVster een aantal tips voor het zoeken naar een baan. 

Het zoeken naar de juiste baan

Het belangrijkste is om eerst zorgvuldig na te gaan welke functies passend zijn. Probeer daarbij niet teveel te focussen op wat niet meer kan, maar juist op het positieve. Afasie is voor iedereen anders. Dus vraag jezelf af: wat is er wel mogelijk?

Iemand die nog goed kan lezen, zou bijvoorbeeld geschikt zijn om computerwerk te doen. Zelfs met een fysieke beperking en moeite met schrijven of typen. Zijn er vaak nog hulpprogramma’s of materialen waarmee het toch mogelijk is om gegevens of tekst in te voeren.

Datzelfde geldt voor iemand die juist goed kan praten. Maar waarvoor lezen lastiger is. Niet alle functies zullen passen. Maar er bestaan vacatures en oplossingen waarmee het toch mogelijk is om zinvol werk te verrichten.

Cv maken

Een volgende stap is een cv maken. In een cv zet je de gevolgde opleidingen, werkervaring, kwaliteiten en de persoonlijke eigenschappen. Bij het solliciteren naar een functie in de zorg, kan het zeker van toegevoegde waarde zijn om ‘ervaringsdeskundige’ op het cv te vermelden.

Indien je gericht op een vacature gaat solliciteren, kan er gevraagd worden naar een motivatie. Op internet zijn vele voorbeelden van cv’s en motivatiebrieven te vinden. En kunnen een handige basis vormen voor een gepersonaliseerde sollicitatie.

Een sollicitatiegesprek voeren

Een werkgever heeft zijn of haar oog laten vallen op je cv en motivatiebrief. En nodigt je uit voor een eerste gesprek. Het kan zijn dat de afasie merkbaar is voor degene met wie een gesprek wordt gevoerd. In dat geval is het verstandig om tijdens het gesprek te vertellen over wat je wel en niet kan vanwege afasie.

Doe dit bondig. Houd het positief en beantwoord eventuele vragen van de gesprekspartner. Zijn er vanuit een toekomstige werkgever aanpassingen nodig, dan is een uitgebreidere toelichting op zijn plaats. Het kan helpen om hierbij enkele subsidies of andere financieringsmogelijkheden voor hulpmiddelen bij te benoemen, dus het is handig om deze vooraf uit te zoeken.

Wees je ervan bewust dat het niet verplicht is om de afasie te benoemen. Dit bij geen belemmeringen op de werkvloer. Het gaat tenslotte om je kwaliteiten. En hoe jij invulling kunt geven aan je functie. Wanneer je afgewezen wordt, kun je navragen waarom je bent afgewezen, zodat je ervan kunt leren.

Om hulp vragen

Ook al doe je nog zo je best en heb je goede kwaliteiten voor de functies waarop je solliciteert: het kan voorkomen dat extra hulp nodig is voor het vinden van de juiste baan. Bij de gemeente kun je navragen of bemiddeling via een werkcoach mogelijk is.

Wanneer er sprake is van een uitkering, zijn er wellicht subsidies of verzekeringen beschikbaar. Die maken het voor een werkgever aantrekkelijker om mensen, die afhankelijk zijn van een uitkering, in dienst te nemen. Vraag na bij de uitkeringsinstantie welke mogelijkheden er zijn.

maandag 21-06-2021

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie