Logopedisten gezocht voor de ontwikkeling van een test voor de alledaagse communicatie

De Radboud Universiteit is met financiering door NWO gestart met een nieuw onderzoek: Virtual Reality voor mensen met afasie. Dit project is in samenwerking met The Stimulation Crew, Siza en de Hogeschool Utrecht.

De onderzoekers van dit project (o.a. Marina Ruiter en Mirjam Otters) zijn op zoek naar logopedisten die een bijdrage willen leveren aan dit onderzoek. Logopedisten die minstens 5 jaar ervaring hebben met de diagnostiek, behandeling en begeleiding van de alledaagse communicatie van mensen met afasie kunnen deelnemen door een vragenlijst in te vullen.

Lees hieronder meer.

Achtergrond en doel

Voor mensen met afasie is communiceren in het dagelijks leven soms lastiger dan blijkt uit de testen die afgenomen zijn door een logopedist. De reden is dat deze testen niet helemaal lijken op de alledaagse situaties waarin meestal gecommuniceerd wordt. Zo worden testen meestal afgenomen in een rustige therapiekamer, dus zonder geluiden op de achtergrond. Ook is er meestal geen tijdsdruk, terwijl gesprekspartners in het dagelijks leven soms minder tijd of geduld hebben. De alledaagse communicatie is dus veel complexer dan gemeten kan worden in de therapiesituatie met bestaande tests.

Het doel van dit onderzoek is om een nieuwe communicatietest te ontwikkelen voor mensen met afasie. Voor de test wordt gebruik gemaakt van Virtual Reality (VR). VR is een computertechniek waarmee een realistische situatie nagebootst kan worden. In deze test worden situaties van alledaagse communicatie nagebootst, bijvoorbeeld een bestelling opgeven bij de bakker. De virtuele bakker stelt dan een vraag. De persoon met afasie kan  reageren  door te praten of bijvoorbeeld te wijzen of gebaren.

Oproep

We zijn op zoek naar logopedisten die aan dit onderzoek willen en kunnen deelnemen. U kunt deelnemen indien u minimaal 5 jaar ervaring heeft met de diagnostiek, behandeling en begeleiding van de alledaagse communicatie van mensen met afasie.

We vragen u om een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over uw ervaringen met de alledaagse communicatievaardigheid van mensen met afasie en het testen daarvan (20 minuten). U kunt deelnemen door hier te klikken.

Heeft u interesse of vragen? Of heeft u na het invullen van de vragenlijst interesse om nogmaals deel te nemen aan dit onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact op met Marina Ruiter of Mirjam Otters.

dinsdag 28-11-2023

in categorie:

Geen reactie

Geef je reactie

Laatste reacties

Steun Stichting AfasieNet
met een donatie