GANBA

31-08-2021

Wil je weten hoe je beter zicht kunt krijgen op het cognitief functioneren van een patiënt met ernstige afasie? Loop je er tegenaan dat een regulier neuropsychologisch onderzoek en screening niet afneembaar zijn vanwege ernstige afasie? In deze cursus krijg je een duidelijk overzicht van de aanpassingen die je kunt doen om een neuropsychologisch onderzoek en/of screening mogelijk te maken. Door de praktijkgerichte insteek van de cursus kun je de geleerde kennis direct toepassen in je eigen werkomgeving.

 


Kosten

465.50


Plaats

Rotterdam


Contactgegevens

https://www.proeducation.nl/cursus/logopedie/neuropsychologisch-onderzoek-bij-ernstige-afasie-ganba.html?tab=algemeen

Resultaat

Je weet wat de neuropsychologische gevolgen zijn van een CVA en wat je naast de afasie nog meer kunt verwachten aan cognitieve problematiek
Je hebt inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van het verrichten van neuropsychologisch onderzoek bij deze doelgroep
Je weet hoe je je testhouding en communicatie kunt aanpassen in de testsituatie
Je kunt de GANBA en andere non-verbale neuropsychologische taken afnemen en scoren bij patiënten met een ernstige afasie
Houd er wel rekening mee dat het voor een goede beoordeling en interpretatie van cognitieve taken van belang is dat je samenwerkt met een psycholoog.

 

Aanpak

In de cursus Neuropsychologisch Onderzoek bij Ernstige Afasie (GANBA) wisselen theorie en praktijk elkaar af, waarbij de eerste bijeenkomst vooral gericht is op theorie en de tweede bijeenkomst op de praktijk. Deze bijeenkomsten zullen deels worden verduidelijkt door videofragmenten, casuïstiek en praktische oefeningen. Van de cursisten wordt verwacht dat ze een eigen case inbrengen, waarbij ze een of meer taken uit de cursus hebben afgenomen. Er is veel ruimte voor vragen en het delen van ervaringen met medecursisten.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 14 deelnemers. Het aantal contacturen bedraagt 8,5 en het aantal uren zelfstudie is 9.

 

Docent

Professionals
De cursus wordt verzorgd door drs. Yvonne van der Voort, GZ-psycholoog. Zij is werkzaam binnen het Afasieteam en op de poli neurorevalidatie van Rijndam Revalidatie te Rotterdam.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor logopedisten en psychologen, die regelmatig met mensen met afasie werken en graag handvatten willen om zicht te krijgen op hun cognitief functioneren.

Omdat het tijdens de cursus gaat om het grensvlak tussen taal en cognitie, wordt aanbevolen om als logopedisten en psychologen uit een instelling gezamenlijk de cursus te volgen.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Neuropsychologische gevolgen van een CVA
Praktische uitdagingen bij het verrichten van neuropsychologisch onderzoek
Testhouding en ondersteunende communicatie
Psychometrische aspecten van neuropsychologisch onderzoek
GANBA
Andere non-verbale neuropsychologische taken
Certificaat